Актуелно

Представљени резултати рада Министарства унутрашњих послова из претходне године

16.01.2023.
Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Жељко Бркић истакао је данас, на конференцији за медије у Палати „Србија“ да је у протеклих годину дана разбијено и процесуирано 28 организованих криминалних група, заплењена 7,1 тона наркотика и очуван стабилан јавни ред и мир...

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Жељко Бркић истакао је данас, на конференцији за медије у Палати „Србија“ да је у протеклих годину дана разбијено и процесуирано 28 организованих криминалних група, заплењена 7,1 тона наркотика и очуван  стабилан јавни ред и мир.

На конференцији на којој су учествовали државни секретари и руководиоци организационих јединица МУП-а представљени су резултати рада овог министарства у 2022. години.

Припадници Министарства унутрашњих послова у борби против организованог криминала, разбили су  и процесуирали 28 организованих криминалних група, од којих се две терете за тешка убиства, 10 за трговину наркотицима, шест за привредни криминал, пет за кријумчарење људи, три за високотехнолошки криминал и две за проституцију. На територији Републике Србије ухапшена су 193 лица која су осумњичена да су били чланови ових организованих криминалних група.

Српска полиција наставила је да јача свој углед у свету, и учешћем у више међународних акција показала да је поуздан партнер у борби против организованог криминала. Значајан допринос у тој борби дали су и полицијски службеници Полицијске управе за град Београд својим учешћем у међународној акцији која је спроведена у сарадњи са Европолом и полицијама Холандије, Белгије и Луксембурга. Тада је заплењено 115 килограма кокаина, разбијена је организована криминална група и ухапшено више лица, међу којима и шест српских држављана. Издвајамо и две акције полиција Србије и Шпаније које су реализоване у сарадњи са Европолом када су разбијене две организоване криминалне групе које су се бавиле узгајањем, паковањем и дистрибуцијом великих количина марихуане.

У борби против трговине наркотицима, прошле године у 13.062 заплене одузето је 7,1 тона наркотика и поднето 10.070 кривичних пријава што је за 8,9 одсто више него у 2021. години. Откривена  је 191 илегална лабораторија за узгој марихуане.

Што се тиче борбе против високотехнолошког криминала, припадници Министарства унутрашњих послова су током прошле године открили 1.305 кривичних дела, што је за 65,2 одсто више него 2021. године. У оквиру сталне акције Армагедон, која је усмерена на сузбијање дечије порнографије на интернету, поднета је 81 кривична пријава против 78 лица због извршења 101 кривичног дела.

Министарство унутрашњих послова посебне напоре улажеу сталну борбу против корупције, у којој нема заштићених и недодирљивих, тако да је прошле године поднето 635 кривичних пријава против 1.109 лица. Углавном је реч о кривичним делима трговина утицајем, злоупотреба положаја одговорног лица, злоупотреба у вези са јавном набавком, злоупотреба службеног положаја и прање новца. Укупна штета која је нанета овим коруптивним кривичним делима већа је од 9,45 милијарди динара, док је противправна имовинска корист прибављена у износу већем од 6,87 милијарди динара.

Припадници Министарства унутрашњих послова остварили су значајне резултате у заплени акцизних производа. Заплењено је више од 56.000 боксова цигарета, што је скоро за 26.000 више него у 2021. години. Одузето је и 12 тона резаног дувана, 45 тона дувана у листу, 149 тона нафте, 264 килограма кафе и 948 литара алкохола.

Када је реч о општем криминалу, током 2022. године евидентирано је 68.410 кривичних дела што представља значајан удео у структури свих кривичних дела евидентираних на територији Републике Србије, а којих је било 75.219. Такође, током 2022. године евидентиранo je 4.297 кривичних дела извршених од стране малолетних лица, док је учешће малолетничког криминала у укупном криминалу на истом нивоу као прошле године, и износи 5,7 одсто.

Министарство унутрашњих послова има нулту толеранцију према догађајима у вези са насиљем у породици и њиховим виновницима. Прошле године евидентирана су 4.464 кривична дела насиље у породици. Полиција је поднела 4.355 кривичних пријава и изрекла 31.331 хитну меру.

Нажалост, и поред свих напора, у оквиру породичног насиља и партнерских односа убијено је 40 лица, од чега су 24 жене и 16 мушкараца. Број убијених у насиљу у породици у односу на 2021. годину мањи је за осам жртава.

Полиција је у претходној години, напорним и пожртвованим радом, очувала јавни ред и мир, што није био нимало лак посао, имајући у виду да је током 2022. године одржано више од 5.000 јавних скупова и око 40.000 спортских приредби. Евидентиране су и 3.423 пријаве о постављеним бомбама, које су, како је утврђено контрадиверзионим прегледима, биле лажне.

Током претходне године рад саобраћајне полиције обележиле су појачане контроле што је резултирало откривањем 1,3 милиона различитих прекршаја, што је за 15 одсто више у односу на 2021. И поред свих мера и сталних контрола у саобраћају, догодило се 33.225 саобраћајних незгода у којима су погинуле 554 особе лица.

Успешне резултате остварили су и припадници Управе граничне полиције који су

спречили више од 66.000 незаконитих прелазака државне границе, што је за 2,4 пута више у односу на 2021. У 1.021 заплени одузели су више од 668 килограма различитих врста наркотика, двоструко више него годину раније.

На услузи грађанима и претходне године били су припадници Управе за управне послове који су издали више од 5 милиона докумената - 800.000 личних карата, исто толико пасоша, више од 900.000 саобраћаних дозвола, око 530.000 возачких дозвола. Продужено је више од 1,5 милиона регистрација на техничким прегледима и издато око 16.000 оружних листова.

Министарство унутрашњих послова наставило је и са снажном борбом против свих облика противправног понашања у сопственим редовима, па је Сектор унутрашње контроле током прошле године поднео 181 кривичну пријаву против 274 особе, од којих су 177 полицијски службеници и други запослени у МУП, а кривичним пријавама обухваћено је и 97 грађана.

И претходне године храбрим и пожртвованим радом истакли су се припадници Сектора за ванредне ситуације који су интервенисали у 31.243 различита ванредна догађаја, из којих је евакуисано и спасено 1.584 особа, што је за 311 више спасених у односу на 2021. годину. Ватрогасци-спасиоци угасили су и 24.573 пожара, од којих су 15.330 били на отвореном простору.

Министарство унутрашњих послова као и увек брине о својим припадницима како би им обезбедило што боље услове за рад, па је тако у претходној години изграђено шест објеката, док је 23 реновирано. Набављене су нове униформе, опрема и возила, а у 2021. години МУП-у су испоручена три Ербасова хеликоптера „Супер пуме“, као и хеликоптер специјализован за гашење пожара Камов К-32. Такође, набављено је 91 теренско возило, 107 комби возила, 50 путничких аутомобила и 10 мотоцикала.

Посебна пажња посвећена је и бризи о стандарду запослених, па су тако плате у поретходној години укупно повећане за 7 одсто. У оквиру Пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности, који је покренут на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића, у току 2022. године уручено је 1.355 кључева припадницима МУП-а у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Краљеву и Сремској Митровици.

Припадници Министарства унутрашњих послова ће и у 2023. години радити професионално и посвећено у борби против свих видова криминала у циљу очувања безбедности свих грађана, као и правног поретка Републике Србије.