Актуелно

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Данило Стевандић учествовао на министарском састанку у оквиру Берлинског процеса

15.09.2023.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Данило Стевандић учествовао је, 14. септембра ове године, у Тирани на министарском састанку у оквиру Берлинског процеса, на којем је посебан акценат био стављен на процесе интегрисаног управљања границом, регионалној сарадњи у области организованог криминала и сајбер безбедности...

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Данило Стевандић учествовао је, 14. септембра ове године, у Тирани на министарском састанку у оквиру Берлинског процеса, на којем је посебан акценат био стављен на процесе интегрисаног управљања границом, регионалној сарадњи у области организованог криминала и сајбер безбедности.

Стевандић је истакао да су напори Републике Србије усмерени на унапређење заштите државне границе и обезбеђивање предуслова за ефикасан повратак у земље порекла ирегуларних миграната који немају основ да бораве на територији Републике Србије.

Указујући на значај регионалног и међународног повезивања органа за спровођење Закона у борби против организованог криминала, државни секретар истакао је значај ЕВРОПОЛ-а и ЕВРОЏАСТ-а, коришћење ударних група као начина рада и учешће српске полиције у активностима кроз ЕМПАКТ оперативни циклус рада.

Стевандић, који је предводио делегацију Републике Србије, одржао је билатералне састанке са државном секретарком МУП СР Немачке Ритом Швалзевр Сутер, замеником генералног директора Генералног Директората за унутрашње послове и миграције Јоханесом Лухнером, извршном директорком Агенције ЕУ за пружање обуке у области унутрашњих послова Маријом Марин Лопез и политичким директором Савета за регионалну сарадњу Амером Капетановићем. 

На састанцима се разговарало о заједничким активностима и пројектном подршком у оквиру преговарачког процеса Републике Србије у Европску унију, поглавља 24 – правда, слобода и безбедност и учешћа представника МУП Србије у процесима који предстоје до краја ове године.