Aktuelno

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova se izvinio građanima zbog nesmotreno definisanog dopisa školama

10.05.2023.
Ministarstvo unutrašnjih poslova izvinilo se zbog neprimerenog dopisa koji su poslale policijske uprave Užice i Kikinda, a kojim se tražio spisak „problematične i asocijalne“ dece u školama...
Zeljko Brkic
Zeljko Brkic

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Željko Brkić izjavio je danas da je dopis koje su poslale školama policijske uprave Užice i Kikinda, a u kojima se traži spisak problematične i asocijalne dece koja su u riziku od nasilja, motivisan dobrim namerama, ali da je nesmotreno definisan zbog čega se izvinio građanima. 

„Nikakav takav nalog nije došao od strane Ministarstva unutrašnjih poslova. Kao što ste mogli da vidite u tekstu dopisa, on je motivisan dobrim namerama i njegova pozadina je želja naših policijskih službenika da urade sve što je u njihovoj moći da se bezbednost učenika i nastavnika podigne na što viši nivo“, objasnio je Brkić.

Ukazao je da su ove dve policijske uprave napravile nesmotren potez, tražile da se dostave podaci za koje Ministarstvo unutrašnjih poslova nema ovlašćenja da ih pribavlja.

„Želim da se izvinim svima onima koji su se osetili uznemireno zbog ovakvog dopisa i da im poručim da nemaju obavezu da na njega odgovaraju, niti će ovakvi dopisi više stizati bilo kojoj školskoj upravi“, naglasio je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova.

Podvukao je da su policijske uprave u Užicu i Kikindi samostalno i na svoju incijativu poslale ovaj dopis i da nikakav nalog, ni usmeni ni pisani, nije došao organizacionim jedinicama Direkcije policije da postupe na ovaj način.

Govoreći o pojačanom prisustvu policije u blizini škola, Brkić je ukazao da od ponedeljka 3.500 policijskih službenika brine o bezbednosti učenika u 1.800 škola.

„Mi ćemo sa ovim aktivnostima intenzivno nastaviti do kraja školske godine, kao i u školskoj 2023/2024. godini“, rekao je Brkić.