Актуелно

Стефановић: Савет за националну безбедност последњих година направио велики искорак у предвиђању потенцијалних криза

18.02.2020.
Министар Стефановић је, током предавања полазницима 63. класе генералштабног усавршавања Школе националне одбране, истакао да је поносан на оно што су председник Србије Александар Вучић и Савет за националну безбедност, којим руководи, урадили у претходних неколико година у смислу предвиђања изазова у безбедносном, али и економском смислу...
Стефановић: Савет за националну безбедност последњих година направио велики искорак у предвиђању потенцијалних криза
Стефановић: Савет за националну безбедност последњих година направио велики искорак у предвиђању потенцијалних криза
Стефановић: Савет за националну безбедност последњих година направио велики искорак у предвиђању потенцијалних криза

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић рекао је данас да је Савет за националну безбедност последњих неколико година направио велики искорак и да је добро предвиђао потенцијалне кризе.

Министар Стефановић је, током предавања полазницима 63. класе генералштабног усавршавања Школе националне одбране, истакао да је поносан на оно што су председник Србије Александар Вучић и Савет за националну безбедност, којим руководи, урадили у претходних неколико година у смислу предвиђања изазова у безбедносном, али и економском смислу.

„Безбедност није само одсуство небезбедности. Она значи и да имамо довољно новца у новчанику, јер тамо где имате сиромаштво, тамо се генерише и велики број криза“, рекао је министар, током предавања које је било посвећено раду Савета за националну безбедност и Бироа за координацију служби безбедности.

Стефановић, који је и секретар Савета и шеф Бироа за координацију служби безбедности, осврнуо се и на кључну улогу Савета за националну безбедност, као и шта су мере које држава предузима и шта је одговор Републике Србије у смислу коришћења свих делова система безбедности.

„Кључна активност Савета је да прати дешавања у нашем региону, Европи и свету и да нам укаже шта нас у наредним годинама очекује, како бисмо били спремни“, објаснио је министар.

Током другог дела предавања, које је било посвећено изазовима у раду Министарства унутрашњих послова и односима са Министарством одбране, Стефановић је истакао да сматра да је пронађен добар модалитет да сарадња полиције и војске буде што боља.

„Без блиске сарадње не можемо да говоримо ни о Стратегији националне безбедности, а ни о Стратегији одбране. Ове стратегије, које смо недавно усвојили, нам у ширем смислу дају одговоре шта наши системи безбедности треба да раде, шта треба да буде њихово тежиште у раду, шта су наши задаци, а шта највећи изазови“, истакао је Стефановић.

Он је подсетио и на сарадњу полиције и војске током поплава 2014. године када се видело, како је рекао, да блиска сарадња даје резултате.

„У циљу праћења мигрантске кризе успоставили смо сарадњу и 2016. године када је направљена Команда заједничких снага за обезбеђивање државне границе, јер полиција није имала довољно капацитета да то сам уради, због обављања других редовних задатака“, подсетио је Стефановић.

Он се осврнуо и на више од 30 заједничких вежби које су полиција и војска извеле претходних година.

„Обавили смо велики број заједничких вежби различитог карактера, које су имале за циљ да покажу спремност, обученост и уиграност јединица полиције и војске. Заједничка вежба „Челик“, коју смо имали 2017. године, показала је добре оперативне способности и како би изгледало садејство у неким случајевима. Мени је једна од најдражих била вежба „Век победника“ 2018. године, јер је била најреалније представљена“, поручио је Стефановић.