Актуелно

Стефановић: Србија даје искрену подршку Народној Републици Кини

22.02.2020.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је вечерас на Калемегдану, на концерту солидарности намењеном кинеском народу, да Србија даје искрену подршку Народној Републици Кини која је у тешким тренуцима због корона вируса, као и да ће пружити сву потребну помоћ...
Стефановић: Србија даје искрену подршку Народној Републици Кини
Стефановић: Србија даје искрену подршку Народној Републици Кини
Стефановић: Србија даје искрену подршку Народној Републици Кини
Стефановић: Србија даје искрену подршку Народној Републици Кини
Стефановић: Србија даје искрену подршку Народној Републици Кини

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је вечерас на Калемегдану, на концерту солидарности намењеном кинеском народу, да Србија даје искрену подршку Народној Републици Кини која је у тешким тренуцима због корона вируса, као и да ће пружити сву потребну помоћ.

„Овај концерт треба да покаже једну важну ствар - да српски народ у тешким тренуцима осећа солидарност и да припада онима који не мисле само о себи и који нису ту само кад је лепо и када је добро, већ и онда кад треба стати уз своје пријатеље, кад им треба пружити искрену подршку, поготово у данима када се они суочавају са великим изазовима“, рекао је Стефановић.

Он је поручио да борба Кине, која се суочава са корона вирусом, није само њихова, већ да се кинески народ огромном снагом бори да та болест не буде присутна и у другим земљама.

Овом приликом, министар Стефановић је подсетио и на значај подршке Кине у временима која су била тешка за Србију.

„Никада нису пропустили да пруже ту руку пријатељства и ми то никада не смемо да заборавимо и о томе морамо да говоримо и нашој деци. Кинеска држава и велико пријатељство између два председника Александра Вучића и Си Ђинпинга показали су да се та помоћ пружа и у временима која су боља. Огромне инвестиције које Кина улаже у нашу земљу, нова радна места, показују да Кина брине о својим пријатељима и да  хоће да помогне да наша земља буде  јача“, истакао је Стефановић.

Он је поручио да Србија жели да пружи солидарност и помоћ било какве врсте која је потребна, као и да се диви борбености кинеског народа који у овако тешким временима наставља да изненађује брзином, снагом и ефикасношћу у борби против опаке болести.

„Надам се да ћемо брзо имати опоравак и кинеске државе и кинеског народа и да ће ова тешка епизода бити иза нас. Наше пријатељство, уверен сам, биће челично и све јаче у годинама које долазе“, навео је Стефановић.

Амбасадорка Kине у Београду Чен Бо изјавила је да мере које та земља примењује у борби против епидемије корона вируса дају резултате, наводећи да је број новоинфицираних особа опао, а да је број излечених у порасту.

"Kина предузима најоштрије мере у борби против епидемије. За две недеље су изграђене две специјалне и 13 привремених болница. У Kини сви учествују у тој борби, не само због себе, већ и због свих људи у свету", истакла је амбасадорка уочи концерта који су Влада Србије и Град Београд организовали на Kалемегдану у знак подршке кинеском народу у борби против епидемије корона вируса.

Она је казала да су Kини у овом тренутку хитно потребне заштитне маске, заштитна одела и наочаре, али и да је важна солидарност људи из целог света.

"Kина неће бити поражена. Kина ће бити јача када превазиђе епидемију", казала је Чен Бо.

Она је захвалила Србији што показује солидарност са Kином, наводећи да ће пријатељство две државе и народа бити још јаче.

Национални кординатор механизама сарадње Kине и земаља Централне и Источне Европе и министар рударства и енергетике Србије Александар Антић казао је да је српски народ послао снажну поруку подршке пријатељском кинеском народу.

"Наше пријатељство напредује. Посебан допринос том пријатељству дали су својим односом председници Kине и Србије и ми сви заједно имамо огромну обавезу да то наше пријатељство унапредимо", казао је Антић.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је Kина увек била уз Србију.

"Србија то никада неће заборавити. У нашем граду живи велики број Kинеза, ми их сматрамо Београђанима и захвални смо на њиховом доприносу", казао је Весић.

На концерту у организацији Владе Србије и Града Београда, наступио је српски мултиинструменталиста Слободан Тркуља са својим бендом „Балканополис“, Ансамбл "Kонфучије" института и Ансaмбл "Kоло", а званичници Србије и Kине, као и бројни грађани, исписали су поруке подршке кинеском народу на посебно намењеном паноу.