Актуелно

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић одржао колегијум у седишту министарства

13.05.2023.
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић одржао је данас колегијум у седишту министарства на којем су анализирани резултати и поступања полиције у протеклих шест месеци, али и разматрани конкретни кораци и задаци на очувању безбедности наше земље, свих њених грађана, а посебно деце...

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић одржао је данас колегијум у седишту министарства на којем су анализирани резултати и поступања полиције у протеклих шест месеци, али и разматрани конкретни кораци и задаци на очувању безбедности наше земље, свих њених грађана, а посебно деце.

Колегијуму су присуствовали руководиоци свих организационих јединица у Министарству унутрашњих послова, Дирекције полиције, као и начелници свих полицијских управа у Србији.

Посебно су анализирани извештаји о поступању полиције и предузетим радњама и мерама у вези са злочинима који су почињени у Основној школи „Владислав Рибникар“ и у Младеновцу, у којима је трагично настрадало 17 особа и која су погодила целу земљу.

Закључено је да су предузете мере са циљем повећања безбедности у школама, показале резултате и још једном потврђено да ће школски полицајци, у свих 1.800 школа у Србији, бити присутни све време до краја текуће школске године, а да ће та пракса бити настављена и током следеће.

У складу са мерама Владе Републике Србије, дат је налог за хитан пријем нових 1200 полицајаца и све службе министарства су започеле радње како би процес основне полицијске обуке и пријема отпочео што пре.

Анализирајући стање безбедности, предузете акције, поступања, као и радове на унапређењу рада Министарства унутрашњих послова, које су руководиоци поднели, утврђено је да је полиција спровела низ акција којима је спречена дистрибуција велике количине наркотика на српским улицама, као и оружја.

Министар је истакао и једномесечни рок за предају нелегалног оружја, који је Министарство унутрашњих послова објавило и констатовано је да је одзив грађана овој акцији изузетно добар, што говори о повећању поверења у полицију, али и о подизању свести грађана о опасностима до којих доводи нелегално поседовање оружја.

Посебна анализа односила се на међународну акцију којом је разбијен балкански картел и ухапшени највећи нарко-дилери, а заплењена је и велика количина дроге, милионски износ новца, као и велика количина оружја и у којој су се припадници Министарства унутрашњих послова још једном потврдили као поуздан партнер у сарадњи са међунaродним полицијским организацијама.

Министар је указао да борба против организованог криминала мора да буде настављена истим интензитетом и да српска полиција не сме да дозволи да криминалне банде угрозе безбедност Србије.

Констатовано је да је ступио на снагу Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Министарству унутрашњих послова, који је резултат планског сагледавања потреба и детаљно планираних обавеза и активности МУП-а, да је циљ постизање што бољих дугорочних резултата, уз максимално поштовање права запослених, као и праведне расподеле радних места, а све у циљу ефикасније заштите свих грађана Републике Србије.