Актуелно

Нове електронске услуге Министарства унутрашњих послова – еДржављанство и еСагласност

30.01.2023.
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и в. д. директора Канцеларије за ИТ и еУправу Милан Латиновић присуствовали су данас пуштању у рад нових електронских услуга Министарства унутрашњих послова – еДржављанство и еСагласност...

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и в. д. директора Канцеларије за ИТ и еУправу Милан Латиновић присуствовали су данас пуштању у рад нових електронских услуга Министарства унутрашњих послова – еДржављанство и еСагласност.

За Уверење о држављанству, које је до сада било један од најтраженијих докумената који су се издавали на шалтерима општина, од данас се може поднети захтев на Порталу еУправа и преузети у електронској форми у еСандучету или поручити на кућну адресу.
 
Такође, грађанима је од сада на располагању седам нових електронских услуга МУП-а које омогућавају онлајн давање изјава или сагласности за издавање личне карте или пасоша малолетницима, пријем малолетника у држављанство Републике Србије, пријава пребивалишта малолетника, пуномоћје за преузимање пасоша, сагласност власника непокретности за пријаву пребивалишта пунолетне особе држављанина Републике Србије на адресу некретнине чији је власник/сувласник, опозив изјаве, пуномоћја или сагласности.
 
Да би грађани користили услуге еДржављанство или еСагласности, потребно је да буду пријављени на Портал еУправа мобилном апликацијом ConsentID или квалификованим електронским сертификатом.
„На Порталу еУправа електронске услуге МУП-а заказивања термина за лична документа, продужење регистрације возила као и услуга еПлати преко које грађани плаћају таксе и накнаде су једне од оних које грађани највише користе. Министарство унутрашњих послова је лидер у развоју услуга електронске управе и са услугама еДржављанство и еСагласности допринеће још већој ефикасности, економичности и транспарентности јавне управе“, изјавио је Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација.
 
Јовановић је додао да су, захваљујући електронској размени података, органи државне управе, јединице локалне самоуправе и центри за социјални рад скоро 5.000.000 пута вршили увид у податке из евиденција које су у надлежности МУП-а, што значи да толико пута грађани нису посећивали шалтере, штампали папире и носили их даље од шалтера до шалтера као курири, већ је државни службеник све то обављао за њих електронским путем.
 
Милан Латиновић, в.д. директора Канцеларије за ИТ и еУправу, рекао је да је до сада било више од 10.000.000 захтева за све услуге МУП-а које се налазе на Порталу еУправа.

 

Нове електронске услуге Министарства унутрашњих послова – еДржављанство и еСагласност