Актуелно

Министар Вулин: Претње Шиптара да неће признавати личне карте и таблице још један вид притиска Запада на Вучића

02.07.2022.
Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, гостујући на телевизији Пинк, истакао је да су претње Шиптара да неће признавати српске личне карте и регистарске таблице и да ће одузимати кола Србима на KиМ директно изазивање сукоба са Србијом, да то Шиптари нису смислили из своје главе, те да је то још један вид притиска на председника Србије Вучића да напусти самосталну спољну политику коју води. ..

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, гостујући на телевизији Пинк, истакао је да су претње Шиптара да неће признавати српске личне карте и регистарске таблице и да ће одузимати кола Србима на KиМ директно изазивање сукоба са Србијом, да то Шиптари нису смислили из своје главе, те да је то још један вид притиска на председника Србије Вучића да напусти самосталну спољну политику коју води.

„Сасвим је разумљиво да је наша јавност врло узнемирена оним што су Шиптари урадили. И нису то сами Шиптари урадили. Стално се понашамо као да Аљбин Kурти има неку своју вољу, па сад он нешто мисли. Не, Шиптари су увек били у историјском смислу башибозук који је ишао уз велике силе. Некад је то било Отоманско царство, некад је то била Аустроугарска, некад је то био Трећи Рајх или фашистичка Италија, некад је то био НАТО пакт 1999. године, али немају они своју вољу нити они знају да кажу шта би они баш волели, или не би волели. Њима је очигледно наређено, да затегну до пуцања односе са Србијом и да све договоре које смо ми имали у Бриселу једноставно пониште како би једног дана испровоцирали Србију да  Србија војно реагује. А када би Србија војно реаговала, умешали би се њихови заштитници и то би био директан напад на Србију. То је једини сценарио. Дакле, немају Аљбин Kурти и Шиптари неку своју вољу, па сад су се они нешто сетили, не, њихове газде су рекле – Шиптари затегните односе са Србијом до пуцања. То је вид притиска на председника Вучића да се повуче, да напсути самосталну спољну политику Србије, то је вид притиска на Александра Вучића да престане да буде једини слободни државник у Европи", истакао је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

„Обично све уцене почну тако што кажу, хајде само уведите санкције Русији, а онда хајде само признајте Kосово, а онда само се одреците Републике Српске, а онда само наоружајте Украјину, а онда хајде само дајте пешадију за сукобе са Русијом. Хајде само ви нас оставите на миру и исто важи и за Шиптаре, пустите нас на миру да Срби на Kосову и Метохоји живе нормално, да имају таблице, личне карте, шта је спорно. Видели сте Петера Стана, портпарола ЕУ који каже, јесу нас обавестили нису нас консултовали. Kолико вреди ваша реч, господо? Потписали сте Бриселски споразум са нама где кажете – Заједница српских општина. Ваша реч не вреди ништа. Или су Шиптари толико моћни, велики и самостални да не можете ништа да им кажете или лажете заједно са њима и све радите да бисте  испровоцирали Србију и све радите да би председник Александар Вучић престао да буде једини слободни лидер у Европи. Председник Вучић изабрао је најтежи пут, пут војне неутралности и самосталности. Само Александар Вучић има храбрости да издржи овако огромне притиске", рекао је министар унутрашњих послова Александар Вулин, поручивши да девет година ЕУ није у стању да формира Заједницу српских општина.

„Треба да вас буде срамота, да мала Србија од једва седам милиона становника има и образ и кичму и мисли унапред, а ви, велике силе, немате храбрости да се водите за својим потписом. Забога, потписали сте Бриселски споразум и рекли сте, гарантујемо Србији, гарантујемо Шиптарима Заједницу српских општина. Ево девет година је прошло, нисте то урадили", истакао је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Министар унутрашњих послова истакао је да председник Вучић неће дозволити да Срби доживе нове Олује никада више.

„Председник Вучић је био више него јасан. Држава Србија неће дозволити понављање Олује, Јасеновца, Јадовна, мартовског погрома. Ми нећемо гледати како наш народ у избегличким колонама напушта своје домове. Председник Вучић је био више него јасан - неће се поновити Олуја", поручио је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, гостујући на телевизији Пинк.