Актуелно

Министар Вулин: Пружена рука Србије Босни и Херцеговини остала у ваздуху

19.10.2021.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин поручио је у Народној скупштини да је Република Србија испружене руке за сарадњу донела одлуку да све оптужнице за ратне злочине понуди тужилаштву Босне и Херцеговине док, са друге стране, за покушај убиства председника Вучића у Поточарима још нема никакве оптужнице...

Министар унутрашњих послова Александар Вулин поручио је у Народној скупштини да је Република Србија испружене руке за сарадњу донела одлуку да све оптужнице за ратне злочине понуди тужилаштву Босне и Херцеговине док, са друге стране, за покушај убиства председника Вучића у Поточарима још нема никакве оптужнице.

“Подсетићу вас да је Република Србија донела одлуку да све оптужнице за ратне злочине понуди тужилаштву БиХ. Нисам чуо одјек са друге стране, ни хвала, а још мање сам чуо - узмите ви наше оптужнице. Мислимо да је наша рука испружена, а остала у ваздуху, нема тајних оптужница у Србији, ми смо предали све Тужилаштву и правосуђу БиХ. Правосуђе БиХ није одговорило на исти начин”, казао је министар полиције Александар Вулин. 

Истакао је да се још не зна ко је покушао да убије председника Вучића, али да верује да ће се упркос протеклом времену наћи извршиоци. 

"Да вас подсетим, ми смо имали покушај убиства председника Вучића у Поточарима, још нема случаја, још нема оптужнице. Не знамо ко је покушао да убије председника Вучића уз све камере овог света. МУП Републике Србије је покренуо истрагу, верујем да ћемо наћи, прошло је пуно година, нажалост, али верујем да ћемо наћи ко су извршиоци, а и они који су инспиратори -  налогодавци, јер оно није било случајно, оно је било организовани покушај убиства", истакао је министар унутрашњих послова Србије.

Говорећи на тему односа БиХ према Косову и Метохији, истакао је да изјаве појединих чланова Председништва БИХ лоше утичу на добросуседске односе.

"Кад члан Председништва БиХ каже да би он признао Косово то је јако тешко да то добро утиче на добросуседске односе. То је непоштовање политике сопствене земље, устава те земље”, рекао је министар полиције.

Такође, министар је рекао да полиција Републике Србије ужива поверење свих грађана и да закон спроводи поштујући све грађане, без обзира нa веру и нацију.

"Полиција ужива искрено поштовање свих грађана Републике Србије без обзира на веру и нацију, зато што се и тако понашамо према свим грађанима Републике Србије водећи рачуна о начину живота наравно, поштујући то бескрајно, али кад је закон у питању, спровођење закона, нема никакве разлике. Није у питању моја реторика. То што мислим, мислим да је добро за све грађане Републике Србије, за мир, за добросуседске односе, мир и напредак, потребно је бар двоје. За сукоб, за рат, за обустављање сарадње довољна је једна будала, тешко је бити усамљен у томе", поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин током свог обраћања у Скупштини Србије.