Актуелно

Седница републичког штаба за ванредне ситуације

26.12.2022.
Републички штаб за ванредне ситуације којим је председавао командант штаба и министар унутрашњих послова Братислав Гашић, на данашњој првој редовној седници у новом сазиву, разматрао је и донео закључке у вези са акцидентом у којем је дошло до превртања цистерни са амонијаком на железничкој прузи Пирот – Ниш...
Седница републичког штаба за ванредне ситуације
Седница републичког штаба за ванредне ситуације
Седница републичког штаба за ванредне ситуације
Седница републичког штаба за ванредне ситуације
Седница републичког штаба за ванредне ситуације
Седница републичког штаба за ванредне ситуације

Републички штаб за ванредне ситуације којим је председавао командант штаба и министар унутрашњих послова Братислав Гашић, на данашњој првој редовној седници у новом сазиву, разматрао је и донео закључке у вези са акцидентом у којем је дошло до превртања цистерни са амонијаком на железничкој прузи Пирот – Ниш.

В.Д. помоћника министра начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић истакао је да су мерења која су спроведена јутрос показала нула ппм у више места у Пироту и Белој Паланци, као и да извориште воде Медијана ка Нишу није контаминирано амонијаком.

Нагласио је да су нетачне гласине да је један вагон упао у Нишаву и додао да су припадници Сектора за ванредне ситуације и даље на терену.

Прецизирао је да су из шина исклизнула четири вагона и да је цурење амонијака утврђено из једног вагона, као и да је на терену интервенисало 57 ватрогасаца са 22 специјална возила и беспилотна летелица, као и 25 припадника Полицијске управе у Пироту.

„На лице места одмах су реаговали припадници Министарства унутрашњих послова. Припадници Управе саобраћајне полиције одмах су затворили део ауто-пута, а припадници ватрогасно-спасилачких јединица интервенисали су на евакуацији људи у контаминираном подручју“, казао је Чаушић и додао да су припадници полиције у Пироту предузели све мере и радње из своје надлежности.

Напоменуо је да је из контаминираног подручја у болничке центре у Нишу и Пироту пребачено 56 лица.

Чаушић је указао да је одмах по избијању акцидента одржана седница Штаба за ванредне ситуације у Полицијској управи Пирот, да је проглашена ванредна ситуација, као и да су градске службе реаговале одмах и предузеле мере из своје надлежности.

Републички штаб за ванредне ситуације донео је закључак којим се налаже Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ да, у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине и Завода за јавно здравље у Нишу и Пироту изврши контролу квалитета ваздуха на подручју Ниша, Пирота и Беле Паланке, контролу питке воде у овим градовима, контролу квалитета воде у водотоцима који се налазе у близини и низводно од места акцидента, као и стално праћење стања и предузимања неопходних мера на терену захваћеном акцидентом са аспекта угрожености здравља људи.

Такође, наложено је Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре да изврши проверу стања инфраструктуре у железничком саобраћају са аспекта безбедности учесника транспорта опасних роба и предузме неопходне мере за спречавање даљег ширења загађења.

Градским штабовима Ниша и Пирота и Општинском штабу за ванредне ситуације општине Бела Паланка наложено је да, у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације на својој територији руководе и координирају активностима на терену, ангажују све потребне субјекте и снаге система, обавештавају грађане преко средстава за јавно информисање о поступању о квалитету воде и ваздуха, као и осталим информацијама од значаја за заштиту и спасавање.