Актуелно

Наши спасилачки тимови понос Србије

16.09.2023.
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић честитао је данас припадницима Сектора за ванредне ситуације њихов дан и поручио им да је њиховом пожртвованошћу и храброшћу спасено много живота и имовине грађана током различитих ванредних ситуација, на чему су им грађани Србије захвални...
Наши спасилачки тимови понос Србије
Наши спасилачки тимови понос Србије
Наши спасилачки тимови понос Србије
Наши спасилачки тимови понос Србије
Наши спасилачки тимови понос Србије
Наши спасилачки тимови понос Србије

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић честитао је данас припадницима Сектора за ванредне ситуације њихов дан и поручио им да је њиховом пожртвованошћу и храброшћу спасено много живота и имовине грађана током различитих ванредних ситуација, на чему су им грађани Србије захвални.  

На свечаности поводом Дана Сектора за ванредне ситуације министар је похвалио припаднике овог сектора, њихову пожртвованост и храброст које су показали приликом сваког задатка у Србији и ван граница наше земље.

„Наши спасилачи тимови који су помагали за време незапамћених катастрофа ове године у Турској и Грчкој, осветлали су образ наше земље, чије се име и због ваше несебичне, двадесетчетворочасовне помоћи, спомиње само по добром делу и херојству“, истако је министар Гашић и нагласио да су ефикасност, спретност  и брзина од пресудног значаја за спасавање људских живота у драматичним и опасним ситуацијама. 

Из ових разлога, према министровим речима, МУП ће и у наредном периоду наставити да обезбеђује најбоље услове за рад, опрему и возила припадницима СВС. 

Министар је нагласио да су, уз подршку председника Александра Вучића и Владе Републике Србије, у претходних десет месеци изграђени објекти ватрогасно-спасилачких одељења у Трговишту, Бродареву, Александровцу и Гаџином Хану, као и да је санирано 14 објеката и да се очекује почетак адаптације објеката у Лапову и Коцељеви, као и изградња објекта у Футогу. 

„Постављен је камен темељац и у току је изградња објекта Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу. Сутра постављамо и камен темељац за објекат седишта Сектора за ванредне ситуације, а убрзо и објекта у Кули“, рекао је министар и најавио да се у наредном периоду очекује испорука још 77 нових ватрогасних и два логистичка возила.

Такође, истакао је да је у протеклом периоду набављено 11.040 делова редовне униформе за припаднике ватрогасно-спасилачких јединица,  да се очекује још 7.231 комад, као и да  је у плану набавка интервентних униформи. 

В.д. помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић истакао је да је данас Дан Сектора за ванредне ситуације, али и да је то празник хуманости, племенитости, солидарности, храбрости. 

„Ако томе додате изузетан тимски дух, сјајну физичку припремљеност и брзо размишљање у комплексним ситуацијама добићете тачан опис наших ватрогасаца- спасилаца“, нагласио је Чаушић. 
 „Од оснивања Сектора за ванредне ситуације, 17. септембра 2009. године закључно са јучерашњим даном ватрогасци-спасиоци имали су 434.003 интервенције и спасили 29.702 људи“, истакао је Чаушић.

На свечаности уручене су златне плакете и значке припадницима СВС који су се у последњих годину дана посебно истакли својом храброшћу и постигнутим резултатима.

Свој дан, храбри припадници Сектора за ванредне ситуације обележили су и хуманитарном модном ревијом и на овај начин још једном показали велику хуманост и љубав према грађанима које штите. 

Прикупљен новац од донација током ове ревије допринеће обнови српских светиња као што је манастир „Света Петка“ и побољшати услове живота корисницима „Дома за женска лица ометена у развоју“ у селу Извор.

Овој свечаности претходио је и радни састанак министра Гашића са руководиоцима Сектора за ванредне ситуације на којем је министар поручио да ће се и даље улагати у овај сектор кроз опрему и обуке, како би његови припадници још ефикасније деловали у ванредним ситуацијама.