Aktuelno

Naši spasilački timovi ponos Srbije

16.09.2023.
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić čestitao je danas pripadnicima Sektora za vanredne situacije njihov dan i poručio im da je njihovom požrtvovanošću i hrabrošću spaseno mnogo života i imovine građana tokom različitih vanrednih situacija, na čemu su im građani Srbije zahvalni...
Naši spasilački timovi ponos Srbije
Naši spasilački timovi ponos Srbije
Naši spasilački timovi ponos Srbije
Naši spasilački timovi ponos Srbije
Naši spasilački timovi ponos Srbije
Naši spasilački timovi ponos Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić čestitao je danas pripadnicima Sektora za vanredne situacije njihov dan i poručio im da je njihovom požrtvovanošću i hrabrošću spaseno mnogo života i imovine građana tokom različitih vanrednih situacija, na čemu su im građani Srbije zahvalni.  

Na svečanosti povodom Dana Sektora za vanredne situacije ministar je pohvalio pripadnike ovog sektora, njihovu požrtvovanost i hrabrost koje su pokazali prilikom svakog zadatka u Srbiji i van granica naše zemlјe.

„Naši spasilači timovi koji su pomagali za vreme nezapamćenih katastrofa ove godine u Turskoj i Grčkoj, osvetlali su obraz naše zemlјe, čije se ime i zbog vaše nesebične, dvadesetčetvoročasovne pomoći, spominje samo po dobrom delu i herojstvu“, istako je ministar Gašić i naglasio da su efikasnost, spretnost  i brzina od presudnog značaja za spasavanje lјudskih života u dramatičnim i opasnim situacijama. 

Iz ovih razloga, prema ministrovim rečima, MUP će i u narednom periodu nastaviti da obezbeđuje najbolјe uslove za rad, opremu i vozila pripadnicima SVS. 

Ministar je naglasio da su, uz podršku predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, u prethodnih deset meseci izgrađeni objekti vatrogasno-spasilačkih odelјenja u Trgovištu, Brodarevu, Aleksandrovcu i Gadžinom Hanu, kao i da je sanirano 14 objekata i da se očekuje početak adaptacije objekata u Lapovu i Kocelјevi, kao i izgradnja objekta u Futogu. 

„Postavlјen je kamen temelјac i u toku je izgradnja objekta Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu. Sutra postavlјamo i kamen temelјac za objekat sedišta Sektora za vanredne situacije, a ubrzo i objekta u Kuli“, rekao je ministar i najavio da se u narednom periodu očekuje isporuka još 77 novih vatrogasnih i dva logistička vozila.

Takođe, istakao je da je u proteklom periodu nabavlјeno 11.040 delova redovne uniforme za pripadnike vatrogasno-spasilačkih jedinica,  da se očekuje još 7.231 komad, kao i da  je u planu nabavka interventnih uniformi. 

V.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da je danas Dan Sektora za vanredne situacije, ali i da je to praznik humanosti, plemenitosti, solidarnosti, hrabrosti. 

„Ako tome dodate izuzetan timski duh, sjajnu fizičku pripremlјenost i brzo razmišlјanje u kompleksnim situacijama dobićete tačan opis naših vatrogasaca- spasilaca“, naglasio je Čaušić. 
 „Od osnivanja Sektora za vanredne situacije, 17. septembra 2009. godine zaklјučno sa jučerašnjim danom vatrogasci-spasioci imali su 434.003 intervencije i spasili 29.702 lјudi“, istakao je Čaušić.

Na svečanosti uručene su zlatne plakete i značke pripadnicima SVS koji su se u poslednjih godinu dana posebno istakli svojom hrabrošću i postignutim rezultatima.

Svoj dan, hrabri pripadnici Sektora za vanredne situacije obeležili su i humanitarnom modnom revijom i na ovaj način još jednom pokazali veliku humanost i lјubav prema građanima koje štite. 

Prikuplјen novac od donacija tokom ove revije doprineće obnovi srpskih svetinja kao što je manastir „Sveta Petka“ i pobolјšati uslove života korisnicima „Doma za ženska lica ometena u razvoju“ u selu Izvor.

Ovoj svečanosti prethodio je i radni sastanak ministra Gašića sa rukovodiocima Sektora za vanredne situacije na kojem je ministar poručio da će se i dalјe ulagati u ovaj sektor kroz opremu i obuke, kako bi njegovi pripadnici još efikasnije delovali u vanrednim situacijama.