Актуелно

Скупштина усвојила више споразума са БиХ

19.10.2021.
Вулин: Нови гранични прелаз Љубовија-Братунац важан за Србе са обе стране Дрине, али и за остале грађане БиХ...

Посланици Народне скупштине Републике Србије усвојили су данас Споразум између Владе Републике Србије и Савета министара Босне и Херцеговине о граничним прелазима, Споразум између Владе Републике Србије и Савета министара БиХ о пограничном саобраћају, Споразум између Владе Републике Србије и Савета министара БиХ о заједничким локацијама на граничним прелазима, Споразум о заштити од катастрофа између Републике Србије и Републике Аустрије, као и предлог Закона о потврђивању Меморандума о разумевању о војној сарадњи између Владе Републике Србије и  Владе арапске Републике Египат.

Министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин, на данашњој седници ове највише законодавне институције, образлагао је значај ових пет споразума, поручивши да сваки споразум који постигнемо са земљама у нашем окружењу јесте споразум који нашим грађанима на првом месту отвара одређене могућности и даје им прилику да боље и једноставније обављају своје свакодневне обавезе.

 „Сваки споразум који постигнемо са земљама у нашем окружењу јесте споразум који нашим грађанима на првом месту отвара одређене могућности и даје им прилику да боље и једноставније обављају своје свакодневне обавезе. Споразуме које имамо са Босном и Херцеговином јесу споразуми који регулишу наше граничне прелазе и између осталог, што је нама посебно важно, поред постојећих уводе један нови гранични прелаз, у питању је  Љубовија-Братунац. Онај чувени мост кога је Србија одавно изградила, а чекали смо да Влада БиХ испуни своје обавезе и да омогући грађанима БиХ и Републике Србије да мост користе. Мостови спајају људе“, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин образлажући предлоге споразума пред народним посланицима. 

„На мосту ће бити прва наша заједничка тачка прелаза. То значи да грађани Србије или грађани Републике Српске, односно БиХ, када прелазе мост, неће морати да гледају два цариника, неће морати да два пута показују путну исправу, неће их два пута питати шта носиш у тој торби“, нагласио је министар Вулин у Народној скупштини.