Актуелно

Министар Вулин: Не сакривајте се иза антифашизма

05.11.2021.
„Ни они који би да прекрече мурал генералу Младићу, ни они који би да га чувају неће добити дозволу за окупљање. Позвати невладине организације из Босне и Херцеговине, Хрватске, Жене у црном и нечега што је најављено као "Косово", а доћи у Београд да би се кречиле фасаде је лицемерно, подло и вођено злом намером. На 9. новембар Међународни дан борбе против фашизма у Београду се неће нико сукобљавати на улицама и кварити живот нашим грађанима...

„Ни они који би да прекрече мурал генералу Младићу, ни они који би да га чувају неће добити дозволу за окупљање. Позвати невладине организације из Босне и Херцеговине, Хрватске, Жене у црном и нечега што је најављено као "Косово", а  доћи у Београд да би се кречиле фасаде је лицемерно, подло и вођено злом намером. На 9. новембар Међународни дан борбе против фашизма у Београду се неће нико сукобљавати на улицама и кварити живот нашим грађанима, и нико неће непријатеље Србије обрадовати сликама крвавих српских глава. Београд је град антифашиста и победника и нико то својом злобом неће променити. Скуп је забрањен", поручио је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин.

Министарство унутрашњих послова није дало дозволу невладиној организацији Иницијатива младих за људска права да 9. новембра 2021. године одржи јавно окупљање ради уклањања мурала посвећеном генералу Ратку Младићу у Његошевој улици у Београду. Такође, нити једно друго јавно окупљање неће моћи да се одржи 9. новембра у Његошевој улици. 

Након опсежних и детаљних провера, припадници Полицијске управе за град Београд проценили су да би овакав вид окупљања могао довести до угрожавања безбедности грађана и њихове имовине, јер постоји реална могућност да би поред учесника скупа могло доћи и до окупљања већег броја других лица која би својим присуством изразила противљење и негодовање одржавању оваквог јавног окупљања. 

Такође је утврђено и да постоји опасност од међусобног физичког сукоба и нарушавања јавног реда и мира. 

У складу са Законом о јавном окупљању, Полицијска управа за град Београд донела је решење којим се не дозвољава нити једно јавно окупљање  9. новембра 2021. године у Његошевој улици у Београду.