Aktuelno

Ministar Vulin: Ne sakrivajte se iza antifašizma

05.11.2021.
„Ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okuplјanje. Pozvati nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Žene u crnom i nečega što je najavlјeno kao "Kosovo", a doći u Beograd da bi se krečile fasade je licemerno, podlo i vođeno zlom namerom. Na 9. novembar Međunarodni dan borbe protiv fašizma u Beogradu se neće niko sukoblјavati na ulicama i kvariti život našim građanima...

„Ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okuplјanje. Pozvati nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Žene u crnom i nečega što je najavlјeno kao "Kosovo", a  doći u Beograd da bi se krečile fasade je licemerno, podlo i vođeno zlom namerom. Na 9. novembar Međunarodni dan borbe protiv fašizma u Beogradu se neće niko sukoblјavati na ulicama i kvariti život našim građanima, i niko neće neprijatelјe Srbije obradovati slikama krvavih srpskih glava. Beograd je grad antifašista i pobednika i niko to svojom zlobom neće promeniti. Skup je zabranjen", poručio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije dalo dozvolu nevladinoj organizaciji Inicijativa mladih za lјudska prava da 9. novembra 2021. godine održi javno okuplјanje radi uklanjanja murala posvećenom generalu Ratku Mladiću u Nјegoševoj ulici u Beogradu. Takođe, niti jedno drugo javno okuplјanje neće moći da se održi 9. novembra u Nјegoševoj ulici. 

Nakon opsežnih i detalјnih provera, pripadnici Policijske uprave za grad Beograd procenili su da bi ovakav vid okuplјanja mogao dovesti do ugrožavanja bezbednosti građana i njihove imovine, jer postoji realna mogućnost da bi pored učesnika skupa moglo doći i do okuplјanja većeg broja drugih lica koja bi svojim prisustvom izrazila protivlјenje i negodovanje održavanju ovakvog javnog okuplјanja. 

Takođe je utvrđeno i da postoji opasnost od međusobnog fizičkog sukoba i narušavanja javnog reda i mira. 

U skladu sa Zakonom o javnom okuplјanju, Policijska uprava za grad Beograd donela je rešenje kojim se ne dozvolјava niti jedno javno okuplјanje  9. novembra 2021. godine u Nјegoševoj ulici u Beogradu.