Актуелно

Министри Дачић и Каран се састали у Требињу

18.06.2024.
Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић састао се данас са министром унутрашњих послова Републике Српске Синишом Караном у Требињу, где борави поводом упућивања припадника Сектора за ванредне ситуације и хеликоптера које је Република Србија ставила на располагање Републици Српској...

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић састао се данас са министром унутрашњих послова Републике Српске Синишом Караном у Требињу, где борави поводом упућивања припадника Сектора за ванредне ситуације и хеликоптера које је Република Србија ставила на располагање Републици Српској.

Министри Дачић и Каран, у склопу ове посете, која је везана за помоћи, коју је Србија упутила на захтев Владе Републике Српске, потписали су и Меморандум о сарадњи министарстава унутрашњих послова Републике Србије и Републике Српске током туристичких сезона.  

Министар Дачић нагласио је да је његов циљ да се настави и продуби сарадња два министарства, о чему сведочи и данашња предаја хеликоптера са посадом Хеликоптерске јединице, које Република Србија ставља на располагање Републици Српској током сезоне великих шумских пожара и пожара на отвореном.

Дачић је указао да је њихово упућивање први конкретан акт реализације Декларације која је донета на Свесрпском сабору и уз потписани Меморандум представља снажан подстицај за даљу сарадњу два министарства.

Објаснио је да су српски полицајци присутни на готово свим дестинацијама на које наши грађани иду као туристи и нагласио да је заједнички интерес две полиције широка и конкретна сарадња, у области обука, полицијске сарадње, ванредних ситуација и свих других области које су од животног интереса за грађане.

Министар Каран је пожелео добродошлицу министру Дачићу и изразио задовољство због данашњег састанка, који је прва конкретна реализација договора постигнутих у оквиру Свесрпског сабора у Београду, као и тада потписане Декларације.

Према његовим речима, потписани Меморандум даје основа за даље јачање полицијске сарадње и представља круну међусобног поверења на оперативном нивоу и нивоу два министарства.

Истакао је да ће хеликоптер Министарства унутрашњих послова Републике Србије бити од велике помоћи у борбама са пожарима и нагласио да је у протеклих пет година 87 особа у Херцеговини изгубило живот у пожарима. 

Дачић и Каран су разговарали о даљем наставку сарадње у области унутрашњих послова, али и заједничкој борби против свих безбедносних изазова са којима се суочавамо.