Aktuelno

Počeo sa radom sistem za obaveštavanje javnosti o nestanku dece

25.10.2023.
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić prisustvovao je puštanju u rad sistema „Pronađi me“ za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica, koji će omogućiti brzu distribuciju informacija svim građanima preko entiteta nadležnih za informisanje javnosti...
Počeo sa radom sistem za obaveštavanje javnosti o nestanku dece
Počeo sa radom sistem za obaveštavanje javnosti o nestanku dece
Počeo sa radom sistem za obaveštavanje javnosti o nestanku dece
Počeo sa radom sistem za obaveštavanje javnosti o nestanku dece
Počeo sa radom sistem za obaveštavanje javnosti o nestanku dece
Počeo sa radom sistem za obaveštavanje javnosti o nestanku dece

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić prisustvovao je puštanju u rad sistema „Pronađi me“ za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica, koji će omogućiti brzu distribuciju informacija svim građanima preko entiteta nadležnih za informisanje javnosti.

Sistem „Pronađi me“ zvanično je pustio u rad predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a kojim je prvi put, iz Komandno-operativnog centra MUP-a, poslata poruka građanima o pokretanju sistema.

Hitno obaveštavanje podrazumeva slanje poruke o nestanku deteta sa svim relevantnim informacijama i to prekidom TV i radio programa, slanjem „sms“ poruke svim građanima preko njihovih mobilnih operatera, prikazima na ekranima na auto-putu, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama. 

Ministar Gašić je istakao da pre osam meseci, nakon konsultacija sa stručnim saradnicima u MUP-u, nije bilo dileme da je potrebno učiniti sve da se nađe način da sistem hitnog obaveštavanja javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica zaživi i u Republici Srbiji. 

„Zato je danas veliki dan za državu Srbiju, veliki dan za svu našu decu, jer znaju da ćemo ubuduće svi zajedno brinuti o njihovoj sigurnosti, udruženi oko najvažnijeg cilјa – da najmlađi budu bezbedni, i da im iznad svega pokažemo da smo uvek tu za njih i da mogu da nam veruju“, rekao je ministar Gašić i dodao da su deca  najranjiviji i najosetlјiviji deo našeg društva i da je na svima da učine sve kako bi im obezbedili bezbrižno i sigurno detinjstvo.  

Prema rečima ministra Gašića, ovo će značajno povezati kompletnu zajednicu koja će se ujediniti oko najvažnijeg pitanja za svaku porodicu, za celo društvo, za budućnost Srbije, da više veruju jedni drugima i da se više oslanjaju jedni na druge. 

„Bezbednost dece je u vrhu liste prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova i policijski službenici su veoma posvećeni tome. Sprovode i veliki broj preventivnih aktivnosti, kako bi deci i mladima ukazali na sve opasnosti koje nosi savremeno društvo. Ministarstvo unutrašnjih poslova ima kapacitete, znanje, volјu i istrajnost kada je zaštita dece u pitanju. S tim u vezi, uspešnost policijskog rada potvrđuje podatak da procenat pronalaska nestale dece u Srbiji iznosi čak 99,2 odsto“, naglasio je Gašić.

Ministar Gašić potpisao je danas i Sporazume o saradnji u slučaju hitnog obaveštavanja javnosti o nestanku maloletnog lica sa ministrom za informisanje i telekomunikacije Mihailom Jovanovićem, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem i državnim sekretarom u Ministarstvu za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Lavom Grigorijem Pajkićem. 

„Multiresorni tim, sastavlјen od kompetentnih predstavnika vladinog i nevladinog sektora u ovoj oblasti, pred koji je stavlјen nimalo lak zadatak, za samo par meseci uspostavili su zakonske, organizacione, kadrovske, tehničke i druge neophodne uslove, kako bi sistem „Pronađi me“ bio aktiviran“, rekao je Gašić. 

Ministar je objasnio da postoje situacije kada objavlјivanje podataka o nestanku deteta otežava ili ometa rad policije ili može da predstavlјa dodatnu opasnost po žrtvu. Upravo zbog toga načelnici policijskih uprava donose odluku o pokretanju ovog sistema, na osnovu jasno definisanih kriterijuma i pojedinosti svakog konkretnog slučaja i za to su adekvatno obučeni. 

„Stoga će ovakvi sistemi u budućnosti biti korišćeni za obaveštavanje javnosti i u situacijama elementarnih nepogoda, prirodne katastrofe i drugih, akcidentnih situacija“, zaklјučio je Gašić. 

Predsednik Centra za nestalu i zlostavlјanu decu i osnivač fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić, na čiju je inicijativu i pokrenut sistem „Pronađi me“, zahvalio se Ministarstvu unutrašnjih poslova i predsedniku Aleksandru Vučiću koji su prepoznali značaj ovog sistema. 

„Osam godina smo ovde, osmi put, i svaki put razgovaramo o temama koje su važne za bezbednost naše dece. Izmenjen je Krivični zakon, postoje i izmene u Zakonu o policiji, jedan važan sistem je zaživeo. Prvi put u regionu, nijedna zemlјa nema u regionu ovakav sistem i neće ga ubrzo ni imati nažalost", rekao je Jurić. 

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristofer Hil istakao je važnost da svi budu uklјučeni u ovaj sistem. 

„Ponosan sam da predstavlјam američku ambasadu, jer smo mogli da odigramo tu jednu malu ulogu i da pomognemo da se ovo pokrene", naveo je Hil.

Pokretanju sistema „Pronađi me“ prisustvovali su i ministar zdravlјa Danica Grujičić kao i predstavnici tužilaštava i drugih nadležnih institucija Republike Srbije.