Aktuelno

Prijava boravišta stranaca na klik preko Portala eUprava

05.11.2018.
Ministarstvo unutrašnjih poslova omogućilo je građanima korišćenje nove elektronske usluge „Prijava boravišta stranca”, bez odlaska na šalter MUP-a, putem Portala eUprava...

Ministarstvo unutrašnjih poslova omogućilo je građanima korišćenje nove elektronske usluge „Prijava boravišta stranca”, bez odlaska na šalter MUP-a, putem Portala eUprava.
 
Elektronska usluga „Prijava boravišta stranca” omogućava fizičkim licima kod kojih stranci dolaze u posetu da izvrše prijavu boravišta stranca u bilo kom trenutku ukoliko su kao korisnici prijavljeni na Portalu eUprava kvalifikovanim elektronskim sertifikatom.
 
Trenutno je realizovana je prva faza usluge: podnosilac zahteva može da prijavi stranca ili na adresu svog prebivališta ili na adresu nepokretnost čiji je vlasnik. Prilikom elektronske prijave boravišta stranca dodatno se dostavljaju podaci o elektronskoj pošti i podnosioca prijave i stranca za koga se vrši prijava, kako bi se omogućila elektronske dostava obrasca prijave i potvrde o prijavljenom boravištu. Prijava u elektronskom obliku poslata elektronskom poštom je dovoljan dokaz o prijavi.
 
Fizička lica koja prijavljuju stranca na adresu nepokretnosti neće moći da koriste ovu uslugu ako ta nepokretnost nije uknjižena u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), kao i u slučaju da adresu nije moguće prepoznati u Adresnom registru Republike Srbije.