Aktuelno

Operativno-taktička vežba subjekata i sistema zaštite i spasavanja u Republici Srbiji „Sistem 2021“

05.11.2021.
Operativno-taktička vežba subjekata i sistema zaštite i spasavanja u Republici Srbiji „Sistem 2021“ biće održana sutra, 5. novembra na više od 50 lokacija u Srbiji...

Operativno-taktička vežba subjekata i sistema zaštite i spasavanja u Republici Srbiji „Sistem 2021“ biće održana sutra, 5. novembra na više od 50 lokacija u Srbiji.

Izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prisustvovaće održavanju vežbe na Drini kod Loznice (44°31'39.9"N 19°10'36.5"E ).

Potrebno je da se mediji zainteresovani za praćenje vežbe u Loznici akredituju na mejl biro@mup.gov.rs, najkasnije do 20 časova, danas 4. novembra.

Operativno taktička vežba „Sistem 2021“ u Loznici počeće oko 11 časova, a akreditovani mediji na lokaciji u Loznici treba da budu najkasnije u 10.45 časova.

U operativno-taktičkoj vežbi učestvovaće oko 8.000 lјudi, pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, Vojske Srbije, Gorske službe spasavanja, subjekata i snaga jedinica lokalne samouprave, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa.

Vežba, koja će po prvi put, od vremena bivše SFRJ, biti izvedena u ovakvim razmerama i formatu istovremeno će se održati na 50 lokacija, 24 grada i 26 opština u Republici Srbiji.

Tokom vežbe subjekti iz sistema zaštite i spasavanja prikazaće spremnost i sadejstvo u odgovoru na elementarne nepogode i tehničko-tehnološke nesreće.