Aktuelno

Osumnjičeni za krijumčarenje droge, lјudi i oružja

16.11.2023.
MUP

Na osnovu operativnih saznanja Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, mađarska policija uhapsila je albanskog državlјanina A. N. (1963), osumnjičenog da je kao vođa organizovane kriminalne grupe organizovao krijumčarenje droge, lјudi i oružja iz Albanije, preko Srbije i Mađarske do zemalјa Evropske unije.  

Hapšenje koje je sprovedeno na osnovu raspisane međunarodne poternice pravosudnih organa Republike Srbije nastavak je akcije na suzbijanju ove organizovane kriminalne grupe, koja se sprovodi u saradnji sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal, a u kojoj je nedavno u Srbiji uhapšen suorganizator ove grupe E. S. (1995) i albanski državlјanin L. B. (1965), a zaplenjeno je oko kilogram heroina i 50 grama kokaina.

U okviru ove akcije, srpska policija je u junu ove godine na teritoriji Petrovca na Mlavi uhapsila četiri pripadnika ove organizovane grupe G.M., R.M., S.H. i M. S. kada je zaplenjeno pet kilograma marihuane, 300 grama kokaina, 1,4 kilograma amfetamina, 6,5 kilograma smese lidokain-paracetamol, dve puške, dva pištolјa, samostrel, optički nišan, tri okvira za automatsku pušku, više stotina komada municije različitog kalibra, pet uređaja za praćenje, dok je oduzeto više putničkih motornih vozila.

Takođe, uhapšeno je pet lica albanske nacionalnosti sa prebivalištem na teritoriji AP KiM, koja se dovode u vezu sa ovom organizovanom kriminalnom grupom i tom prilikom policija je zaplenila ukupno 40 kilograma opojne droge marihuane koja je transportovana kamionima jedne firme sa sedištem na AP KiM.

Pripadnici ove organizovane kriminalne grupe su na društvenim mrežama veličali terorističku organizaciju „OVK“ i propagirali ideju nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Osumnjičeni A. N. će u narednom periodu biti izručen pravosudnim organima Republike Srbije.