Актуелно

Осумњичени за кријумчарење дроге, људи и оружја

16.11.2023.
МУП

На основу оперативних сазнања Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала, мађарска полиција ухапсила је албанског држављанина А. Н. (1963), осумњиченог да је као вођа организоване криминалне групе организовао кријумчарење дроге, људи и оружја из Албаније, преко Србије и Мађарске до земаља Европске уније.  

Хапшење које је спроведено на основу расписане међународне потернице правосудних органа Републике Србије наставак је акције на сузбијању ове организоване криминалне групе, која се спроводи у сарадњи са Јавним тужилаштвом за организовани криминал, а у којој је недавно у Србији ухапшен суорганизатор ове групе Е. С. (1995) и албански држављанин Л. Б. (1965), а заплењено је око килограм хероина и 50 грама кокаина.

У оквиру ове акције, српска полиција је у јуну ове године на територији Петровца на Млави ухапсила четири припадника ове организоване групе Г.М., Р.М., С.Х. и М. С. када је заплењено пет килограма марихуане, 300 грама кокаина, 1,4 килограма амфетамина, 6,5 килограма смесе лидокаин-парацетамол, две пушке, два пиштоља, самострел, оптички нишан, три оквира за аутоматску пушку, више стотина комада муниције различитог калибра, пет уређаја за праћење, док је одузето више путничких моторних возила.

Такође, ухапшено је пет лица албанске националности са пребивалиштем на територији АП КиМ, која се доводе у везу са овом организованом криминалном групом и том приликом полиција је запленила укупно 40 килограма опојне дроге марихуане која је транспортована камионима једне фирме са седиштем на АП КиМ.

Припадници ове организоване криминалне групе су на друштвеним мрежама величали терористичку организацију „ОВК“ и пропагирали идеју независности јужне српске покрајине.

Осумњичени А. Н. ће у наредном периоду бити изручен правосудним органима Републике Србије.