Aktuelno

Uhapšeno pet osoba zbog zloupotrebe službenog položaja u saizvršilaštvu

17.07.2019.
MUP

Beograd

Broj: 622/19

17.7.2019.godine

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odelјenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Posebnim odelјenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kralјevu i Sektorom unutrašnje kontrole JP „EPS“ Srbija, uhapsili su pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu.

Uhapšeni su: M. V. (1973), bivše odgovorno lice Direkcije za upravlјanje „Elektrosrbije“ Kralјevo, D. T. (1967), odgovorno lice „Elektrodistribucije“ Kralјevo, D. M. (1957), bivše odgovorno lice za tehnički sistem „Elektrodistribucije“ Kralјevo, Lj. P. (1957), bivše odgovorno lice Sektora energetike i investicije „Elektrodistribucije“ Kralјevo i D. J. (1985), bivši radnik Službe za energetiku „Elektrosrbije“ Kralјevo.

Sumnja se da su oni u postupku koji su sprovodili službenici „Elektrodistribucije“ Kralјevo i „Elektrosrbije“ Kralјevo,  izmenili predlog uslova za izdavanje uslova za izradu projektne dokumentacije po zahtevu „Hidroenergo Dubočica“ iz Beograda, a radi priklјučenja na distributivnu mrežu mini-hidroelektrane "Dubočica 2" suprotno Pravilima o radu distributivnog sistema „EPS“ Srbija.

Na ovaj način su, kako se sumnja, podnosiocu zahteva "Hidroenergo Dubočica" omogućili da umanji troškove priklјučenja na distributivni sistem „EPS“-a u iznosu od 2.416.557 dinara. Takođe, za ovaj novčani iznos pribavlјena je protivpravna imovinska korist za „Hidroenergo Dubočicu“, a na štetu „EPS“ Srbija.

Osumnjičenima M. V. i Lj. P. određeno je zadržavanje do 48 časova, nakon čega će biti sprovedeni Višem javnom tužilaštvu u Kralјevu, dok su ostali osumnjičeni privedeni u nadležno tužilaštvo.