Aktuelno

Reagovanje na neprimerene optužbe na račun postupanja policije u Novom Sadu

04.12.2019.
MUP

Broj: 1063/19
4. decembar 2019. godine

Zarad objektivnog informisanja javnosti Policijska uprava Novi Sad objavlјuje u celosti odgovor koji je uputila televiziji N1, a povodom postupanja policijskih službenika prema M. I. u maju prošle godine.

Imajući u vidu da je u jučerašnjem prilogu izrečeno više neprimereno paušalnih optužbi na račun policije, počev od toga da je M.I. brutalno pretučen i u policijskoj stanici, pa sve do navoda da niko nije ispitivao postupanje policijskih službenika, niti okolnosti kasnije smrti mladića, a da sa odgovorima na te tvrdnje javnost nije upoznata, PU Novi Sad prinuđena je da objavi integralni odgovor:

„Povodom Vaših pitanja obaveštavamo Vas da je policija 2. maja 2018. godine, po pozivu građana, dva puta intervenisala u Bulevaru kralјa Petra Prvog u Novom Sadu. Prilikom prvog izlaska na lice mesta, patrola je zatekla M.I. i još dve osobe i utvrdila da nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Prilikom drugog izlaska svo troje su, zbog narušavanja javnog reda i mira, privedeni u policijsku stanicu. Rešenje o zadržavanju do 12 sati, zbog prekršaja iz članova 7. i 8. Zakona o javnom redu i miru, M.I. je izdato 2. maja 2018. godine, u 19,30 časova, o čemu Policijska uprava u Novom Sadu poseduje dokumentaciju.

Postupanje policijskih službenika Policijske uprave u Novom Sadu prema M.I. u periodu od 2. do 3. maja 2018. godine, prilikom zadržavanja, i utvrđivanje okolnosti pod kojima je preminuo 4. maja u Gagarinovoj ulici u Novom Sadu bili su predmet temelјnih provera Odseka za zakonitost rada Policijske uprave, Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova i Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, po prijavi majke M.I.

Tim proverama nisu potvrđeni navodi o nezakonitom postupanju policijskih službenika prema M. I. Takođe, obdukcioni nalaz Instituta za sudsku medicinu u Novom Sadu pokazao je da je smrt nastupila kao posledica konzumacije alkohola i lekova, a Sudsko-medicinski odbor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu radio je još dva veštačenja i doneo mišlјenje da je uzrok smrti M. I. sadejstvo buprenofrina i etil alkohola.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je, u maju ove godine, krivičnu prijavu koju je podnela majka M.I. rešenjem u kome se navodi da „ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo ubistvo ili neko drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti“. Apelaciono javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je takođe, kao neosnovan, prigovor koji je, na pomenuto rešenje Višeg tužilaštva, podneo njen punomoćnik.

Za sve druge informacije možete se obratiti nadležnim tužilaštvima.“