Aktuelno

U akciji suzbijanja ekološkog kriminala sprečena nezakonita trgovina pasa

20.06.2024.
MUP

U akciji suzbijanja ekološkog kriminala, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za suzbijanje kriminala UKP i Policijske uprave u Kragujevcu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Aranđelovcu i Upravom za veterinu Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sprečili su nezakonitu trgovinu psima upotrebom falsifikovanih pasoša u Republici Srbiji i zemlјama Evropske unije.

Policija je, po nalogu nadležnog tužilaštva, podnela krivičnu prijavu protiv tridesetdevetogodišnje žene zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo neovlašćeno bavlјanje određenom delatnošću, dok je protiv četrdesetpetogodišnjeg veterinara podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je tridesetpetogodišnja žena, duži vremenski period, neovlašćeno držala nelegalnu odgajivačnicu pasa za koje je pribavlјala falsifikovane pasoše od osumnjičenog veterinara koji ih je, kako se sumnja, izdavao bez unosa u centralnu bazu Uprave za veterinu. Takođe, kako se sumnja, prilikom vakcinacije, nije vršio mikročipovanje pasa. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviće intenzivan rad na suzbijanju nezakonite trgovine svih vrsta životinja i otkrivanju i procesuiranju svih počinilaca ovih krivičnih dela.