Актуелно

Реаговање на непримерене оптужбе на рачун поступања полиције у Новом Саду

04.12.2019.
МУП

Број: 1063/19
4. децембар 2019. године

Зарад објективног информисања јавности Полицијска управа Нови Сад објављује у целости одговор који је упутила телевизији Н1, а поводом поступања полицијских службеника према М. И. у мају прошле године.

Имајући у виду да је у јучерашњем прилогу изречено више непримерено паушалних оптужби на рачун полиције, почев од тога да је М.И. брутално претучен и у полицијској станици, па све до навода да нико није испитивао поступање полицијских службеника, нити околности касније смрти младића, а да са одговорима на те тврдње јавност није упозната, ПУ Нови Сад принуђена је да објави интегрални одговор:

„Поводом Ваших питања обавештавамо Вас да је полиција 2. маја 2018. године, по позиву грађана, два пута интервенисала у Булевару краља Петра Првог у Новом Саду. Приликом првог изласка на лице места, патрола је затекла М.И. и још две особе и утврдила да није било нарушавања јавног реда и мира. Приликом другог изласка сво троје су, због нарушавања јавног реда и мира, приведени у полицијску станицу. Решење о задржавању до 12 сати, због прекршаја из чланова 7. и 8. Закона о јавном реду и миру, М.И. је издато 2. маја 2018. године, у 19,30 часова, о чему Полицијска управа у Новом Саду поседује документацију.

Поступање полицијских службеника Полицијске управе у Новом Саду према М.И. у периоду од 2. до 3. маја 2018. године, приликом задржавања, и утврђивање околности под којима је преминуо 4. маја у Гагариновој улици у Новом Саду били су предмет темељних провера Одсека за законитост рада Полицијске управе, Сектора унутрашње контроле Министарства унутрашњих послова и Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, по пријави мајке М.И.

Тим проверама нису потврђени наводи о незаконитом поступању полицијских службеника према М. И. Такође, обдукциони налаз Института за судску медицину у Новом Саду показао је да је смрт наступила као последица конзумације алкохола и лекова, а Судско-медицински одбор Факултета медицинских наука у Крагујевцу радио је још два вештачења и донео мишљење да је узрок смрти М. И. садејство бупренофрина и етил алкохола.

Више јавно тужилаштво у Новом Саду одбацило је, у мају ове године, кривичну пријаву коју је поднела мајка М.И. решењем у коме се наводи да „не постоје основи сумње да је извршено кривично дело убиство или неко друго кривично дело које се гони по службеној дужности“. Апелационо јавно тужилаштво у Новом Саду одбацило је такође, као неоснован, приговор који је, на поменуто решење Вишег тужилаштва, поднео њен пуномоћник.

За све друге информације можете се обратити надлежним тужилаштвима.“