Актуелно

Ухапшени због сумње да су утајили порез

24.09.2021.
ПУ Смедерево

Припадници Министарства унутрашњих послова у Смедереву, у сарадњи са Пореском полицијом у Новом Саду, ухапсили су Љ. П. (50) из Новог Сада и Ј. М. (44) из Старих Бановаца, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела пореска утаја, пореска превара и фалсификовање службене исправе.

Сумња се да су они, као одговорна лица предузећа из Темерина и Старих Бановаца, током прошле и ове године, купили и препродали више од 720.000 литара горива страног порекла.

Гориво су, како се сумња, куповали у молдавским и бугарским лукама по нижој цени и складиштили га у дупле резервоаре брода, чији је један од осумњичених власник, а други закупац.

Осим дуплих резервоара, брод је имао и сонде које су, како се сумња, подешене да приказују мању количину горива.

Љ. П. и Ј. М. се сумњиче да су, по уласку у Републику Србију, на импровизованом пристаништу у Новом Бечеју, гориво претакали у цистерну Љ. П, а потом га нелегално продавали као евродизел.

На овај начин су, како се сумња, утајили порез и оштетили буџет Републике Србије за више од 76.000.000 динара.

Полиција је поднела кривичне пријаве против још четворице мушкараца, од којих је један одговорно лице предузећа из Старих Бановаца, а тројица посада брода који се сумњиче да су Љ. П. и Ј. М. помагали у утаји пореза.

Одговорно лице предузећа из Старих Бановаца се сумњичи да рачуне о набавци горива није евидентирао у пословним књигама, док су чланови посаде, како се сумња, помагали при истакању горива.

Осумњичени Љ. П. и Ј. М. су, уз кривичну пријаву, приведени основном јавном тужиоцу у Смедереву.