Aktuelno

Оsumnjičeni za više koruptivnih krivičnih dela

05.12.2019.
MUP

Beograd,

Broj: 1067/19

5. decembar 2019. godine

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odelјenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim  odelјenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo nedozvolјena trgovina uhapšeni su Z.S. (1954) odgovorno lice preduzeća „NINI MD“ d.o.o, V.M. (1986) odgovorno lice preduzeća „Zdravlјe lek“ d.o.o i D.D. (1968) odgovorno lice apoteke „Nini“, svi iz Niša. Takođe, Z.S. se tereti da je izvršio i krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, a V.M. krivično delo nedozvolјena proizvodnja.

Kako se sumnja Z.S. je bez saglasnosti stečajnog upravnika „NINI MD“, zaklјučio ugovor kojim je to preduzeće ustupilo svoje dospelo potraživanje od jednog privrednog društva, dužnika u iznosu od 16.859.319 dinara privrednom društvu „Zdravlјe lek“.

Sumnja se i da je on pribavio protivpravnu imovinsku korist preduzećima „NINI MD“ i „NINI Ekspert“ u iznosu od 90.262.724 dinara tako što je prodavao toplomere kao i testove za trudnoću koji nisu upisani u Registar medicinskih sredstava.

V.M. se sumnjiči da je bez prethodno pribavlјene dozvole nadležnog ministarstva proizveo 155.000 komada leka „Folnak“ radi dalјe prodaje.  Takođe, on se sumnjiči i da je bez ovlašćenja za bavlјenje trgovinom na veliko nadležnog ministarstva, prodavao testove za trudnoću i toplomere, čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist preduzeću „Zdravlјe lek“ u iznosu od  41.416.141 dinara.

D.D. je osumnjičena da je 2016. godine prodala 37.700 toplomera koji nisu upisani u Registar medicinskih sredstava, kao i da je na ovaj način pribavila protivpravnu imovinsku korist apoteci „NINI“ u iznosu od 46.055.074 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova. Oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.