Aktuelno

U okviru velike međunarodne policijske akcije„Shadow Web” uhapšena je i jedna osoba iz Srbije

08.02.2018.
MUP

 

Beograd

Broj: 90  /18

8. februar 2018. godine

Pripadnci Ministarstva unutrašnjih poslova, SBPOK – Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u okviru velike međunarodne policijske akcije pod nazivom „Shadow Web” na suzbijanju visokotehnološkog kriminala, uhapsili su M.K. (1985.) iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za falsifikovanje.

M.K. je, kako se sumnja u periodu od 2010. do 2017. gogodine, kao član kriminalnog foruma na internetu „Infraud“, pod korisničkim imenom „Goldjungle“ reklamirao prodaju, prodavao i davao na upotrebu sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica na koje se unose elektronski podaci sa pravih platnih kartica oštećenih korisnika radi dalje zloupotrebe, kao i obrazaca za izradu lažnih platnih kartica i skeniranih platnih kartica, koje mogu poslužiti kao obrazac za izradu lažnih platnih kartica.

Na ovaj način osumnjičeni M.K. je preko svog računa na servisu „Liberty Reserve“ pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 50.000 američkih dolara.

Osumnjičenom M.K. je određeno zadržavanje do 48 časova i on je, uz krivičnu prijavu, priveden  Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Inače, u ovoj međunarodnoj policijskoj akciji aktivno su učestvovala  odeljenja za borbu protiv visoko tehnološkog kriminala srpske policije i tužilaštva u koordinaciji sa policijama i tužilaštvima iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Australije i drugih država. Akcija je bila je usmerena na obaranje jedne od najvećih kriminalnih organizacija na Internetu pod nazivom „Infraud“.

U ovoj međunarodnoj operaciji uhapšeno je 36 osoba, od kojih je većina u koordinisanoj akciji širom sveta. Radi se o osobama koje su rukovodile organizacijom „Infraud“, jednim od najvećih kriminalnih foruma sa gotovo 11.000 članova.

Ovaj kriminalni forum se bavio pribavljanjem i prodajom ukradenih podataka, uključujući podatke o kompromitovanim platnim karticama, ličnim podacima građana, bankarskim i finansijskim podacima građana, banaka i kompanija, malicioznih softvera, kao i ukradenih identiteta. Ukradeni podaci su uglavnom prodavani na „dark web“-u. Procenjuje se da je „Infraud“ bio jedan od najvećih kriminalnih foruma za prodaju ukradenih podataka zabeleženih do sada, na kome je, kao se sumnja, prodato oko četiri miliona podataka o ukradenim platnim karticama, pre nego što je on oboren u ovoj velikoj međunarodnoj akciji.

Ministarstvo pravde SAD pretpostavlja da je ovaj kriminalni forum odgovoran za gubitke više od 530 miliona dolara.

Osumnjičeni koji su bili uključeni u ovaj kriminalni forum su iz Ukrajine, Pakistana, Francuske, Velike Britanije, Srbije i Rusije.

Forum „Infraud“ je imao slogan „In Fraud We Trust“ (S verom u prevaru), asocirajući na slogan „In God We Trust“ (S verom u Boga) koji se nalazi na novčanicama američkog dolara.

Ministarstvo pravde SAD je u svom zvaničnom saopštenju o ovoj velikoj međunarodnoj akciji pomenulo i aktivno učešće Republike Srbije, a naša  državna zastava je postavljena na zvaničnom saopštenju, zajedno sa ostalim državama koje su učestvovale u ovoj akciji.