Aktuelno

Rebić: Brojni pokušaji kriminalizacije policije plasiranjem lažnih tvrdnji

10.07.2020.
MUP

Broj: 498/20
10. jul 2020. godine


Izjava direktora policije Vladimira Rebića:

„Nažalost prethodnih dana smo svedoci brojnih pokušaja obmane javnosti plasiranjem lažnih tvrdnji da su među demonstrante ubačeni pripadnici MUP-a i bezbednosnih službi, sa ciljem da upravo oni naprave incidente koji bi izazvali reakciju policije.

Čak smo i danas svedoci tekstova u pojedinim medijima, u kojima njihovi sagovornici, na sve načine pokušavaju da kriminalizuju pripadnike policije i koji napadaju ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića lažnim tvrdnjama da upravo on upravlja huliganima koji izazivaju narede na protestima.

Takve neistine ne samo da imaju za cilj narušavanja ugleda policije i ministra Stefanovića, već predstavljaju i sramne optužbe ljudi koji su poznati od ranije policiji po sukobu sa zakonom, pa otuda možda i ne čudi što su im ministar i policajci meta.

Lažima napadati ministra, koji na sve načine pokušava da zaštiti svoje pripadnike koji su dva dana bili izloženi brutalnim napadima, koje gađaju kamenicama, zasipaju suzavcima i raznim drugim predmetima, u najmanju ruku je sramotno, osim što je bazirano na neistinama.

Takođe, skandalozna je i potpuno netačna tvrdnja jednog bivšeg policajca koji, bez trunke obzira, optužuje pripadnike Odeljenja za posebne akcije da učestvuju u izazivanju provokacija, kako bi se stekli uslovi za nečije hapšenje.

Koliko on ne poznaje rad pripadnika tog Odeljanja, ili možda svesno obmanjuje javnost, najbolje pokazuje njegova tvrdnja da je takozvana OPA osnovana pre nekoliko godina. Istine radi, Odeljenje za posebne aktivnosti postoji od 2001. godine, te je stoga i suludo dodatno obrazlagati stepen ostalih neistina koje je izneo.

Nažalost, ni činjenica da je tokom dva dana protesta povređeno 118 policijskih službenika nekima nisu dovoljan razlog da pokažu makar malo obzira prema pripadnicima policije, već naprotiv pokušavaju da nasilne i rušilačke proteste predstave zapravo kao međusobni sukob policajaca.“