Актуелно

Швајцарска подржава јачање институционалних капацитета за управљање миграцијама у Србији

04.03.2022.
МУП

„Пројекат Миграционог партнерства, који се реализује уз подршку Швајцарске, подржава велики број институционалних приоритета за бољи одговор на потребе и изазове које намеће тренутни миграциони контекст у Србији, посебно мешовити миграциони токови“, навела је Лидија Марковић, шефица канцеларије Међународне организације за миграције у Србији, на данашњем састанку Управног одбора пројекта „Јачање капацитета и партнерстава за управљање миграцијама у Србији“.

На састанку Управног одбора пројекта „Јачање капацитета и партнерстава за управљање миграцијама у Србији“ представљене су досадашње и текуће активности, као и план рада до краја 2022 године, према приоритетима и потребама партнерских институција.

Пројекат „Јачање капацитета и партнерстава за управљање миграцијама у Србији“ спроводе Међународна организација за миграције (IOM), Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и Министарство унутрашњих послова. Пројекат је део Миграционог партнерства између Швајцарске и Србије, и швајцарског Стратешког оквира за миграције за Западни Балкан 2020-2023.

„Овај пројекат је део Миграционог партнерства које Швајцарска има са Србијом од 2009. године. Посебно је значајан јер се проблему миграција приступа из угла различитих сектора, слично „whole-of-government“ приступу који и Швајцарска заступа. Веома је значајно што је пројекат системски, и бави се унапређењем националног и локалног одговора на изазове у области миграција, и што је осигурана  координација различитих сектора али и донаторских иницијатива“, рекао је Ричард Кохли, директор Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији.

Активности у току 2022 године су усмерене на израду различитих стратешких и оперативних оквира за управљање миграцијама на националном и локалном нивоу, укључујући локалне акционе планове за управљање миграцијама, процедуре и механизме за заштиту деце миграната без пратње родитеља/старатеља, превенцију и борбу против кријумчарења и трговине људима, те заштиту жртава трговине у мешовитим миграцијама.

Истовремено, наставиће се реализација акредитованих обука за службенике и пружаоце услуга релевантних институција како би се унапредила специфична знања и компетенције у овим областима. Биће настављена и директна подршка мигрантима, ангажовањем додатног стручног особља у установама социјалне заштите, као и у партнерству са организацијама цивилног друштва које ће реализовати програме за подршку и заштиту миграната и њихово укључивање у заједницу – са посебним фокусом на стандардизоване и лиценциране услуге за мигранте у рањивим ситуацијама.

Састанку су, између осталих, Светлана Велимировић, заменица комесара у Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије, Јасмина Пекмезовић, в.д. помоћница министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и Митар Ђурашковић, Национални координатор за борбу против трговине људима у Министарство унутрашњих послова.