Актуелно

Полицијски службеници поступали професионално и правовремено у догађајима испред „Прајд инфо центра“

02.10.2019.
ПУ за град Београд

Број: 859/19
2. октобар 2019. године

Зарад објективног информисања јавности, Полицијска управа за град Београд саопштава да су тенденциозни наводи о непрофесионалном поступању полиције у вези јучерашњих дешавања испред „Прајд инфо центра“ апсолутно нетачни.

Полицијски службеници су, поводом утакмице између ФК Црвена Звезда и ФК Олимпијакос, предузели све мере из своје надлежности на траси кретања навијача у циљу спречавања евентуалних прекршаја и кривичних дела и том приликом није уочено вршење истих на штету објекта „Прајд инфо центра“, запослених или лица која су се налазила у њему.   

По пријави радника обезбеђења да су навијачи разбили излог на овом објекту, полицијска патрола је одмах стигла на лице места, обавила разговор са њим и утврдила да на објекту нема оштећења, као и да се на тротоару испред налазе четири празне лименке и делови стаклене флаше.

Полиција је о свему обавестила надлежно тужилаштво које се изјаснило да у наведеном нема елемената кривичног дела, као и да, с обзиром да нема ни оштећења на објекту, нема основа за вршење увиђаја. Тужилаштво је наложило полицији да о догађају достави извештај.    

Подсећамо, политичке странке које оцењују да су полицијски службеници одбили да изврше увиђај да је по свему судећи реч о њиховом непознавању функционисања институција. У супротном би знали да налог за вршење увиђаја полицији не може давати било ко на улици и по сопственој жељи, већ само и искључиво тужилац који по закону налаже полицији предузимање мера и радњи.

Малициозне оптужбе да полицијски службеници нису хтели да заштите припаднике ЛГБТ популације сувишно је и коментарисати, с обзиром да је општепознато да „Парада поноса“ у Београду низ година уназад, управо уз предани рад полицијских службеника, протиче без инцидената.