Актуелно

Тимови за спасавање евакуисали становништво из објеката поплављених изливањем бујичних потока

11.01.2021.
МУП

Број: 22/21
11. 1. 2021. године


Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације са Специјалистичким тимовима за спасавање и рад на води евакуисали су 34 особе из објеката који су поплављени изливањем бујичних потока и то 22 особе из Дољевца, две из Лесковца, шест из Бојника и четири из Бујановца.

Услед обилних кишних падавина и изливања бујичних водотокова, проглашена је ванредна ситуација на територији града Лесковца, на делу територије општине Бојник и на целој територији општина Житорађа, Дољевац, Димитровград и Власотинце.

На територији Нишавској управног округа припадници Ватрогсно-спасилачке бригаде Ниш интервенисали су пет пута на црпљењу  воде у општини Сврљиг-село Нишевац, општини Дољевац у селима Орљане и Шарлинац, као и на интервенцији евакуације 22 особе из угроженог подручја на територији општине Дољевац.

На територији Пчињског управног округа током дана припадници Ватрогасно-спасилачке јединице Врање вршили су црпљење воде из поплављених домаћинстава на територији града Врања, Градске општине Врањска бања, општина Владичин Хан, Бујановац и Прешево. Специјалистички тим за спасавање и рад на води из Врања успешно је извршио евакуацију четири дечака у месту Бујановачка бања. Припадници ВСЈ Врање настављају да обилазе терен на критичним локацијама.

У Топличком управном округу, у месту Житорађа општина Прокупље излила се Југбогдановачка река и поток при чему је дошло до плављења око 24 стамбена и 43 помоћна објекта. Специјалистички тим за спасавање и рад на води је током дана у реону села Бадњевац евакуисао старију особу. Такође, припадници ВСЈ Житорађа вршили су и црпљење воде у Дому здравља као и из дворишта домаћинстава у селу Јесница.

Припадници Ватрогасно-спасилачких јединица из Лесковца евакуисали су осам особа из места Кацабаћ, Косанчић, Придворица, Губеревац и Доњи Буниброд. Такође, били су ангажовани на црпљењу воде у селу Рударе, Бојник, Власотинце и Медвеђа. Ситуација се на овој територији смирује а припадници ВСЈ Ческовац наставиће обилазак терена.

На територији Пиротског управног округа услед изливања реке Нишаве, дошло је до плављења домаћинстава на општини Димитровград и то на подручју села Жељуша. Припадници ВСЈ Пирот евакуисали су старију особу са овог подручја и помогли градској управи у испоруци основних животних намирница.