Актуелно

Полиција поступала по три пријављена догађаја на планини Старица

09.09.2022.
ПУ Бор

Припадници Полицијске управе у Бору, одмах по пријави једне активисткиње кампа на планини Старица да су их напали радници „Зиђина“, иначе кинески држављани, а потом и пријаве радника ове компаније да активисти каменују њихову опрему за извођење радова, изашли су на лице места.

Двојица активиста изјавила су полицији да су, иако су се претходно договорили да ће радне машине бити склоњене и да ће се радови обуставити, видели машине на путу и пришли кинеским држављанима чија лица нису могли да виде због заштитних маски. Како су навели, најпре је дошло до вербалне расправе, током које их је између 20 и 30 кинеских држављана окружило, након чега су их тројица физички напала, повредила и потом побегла. Такође, патроли су рекли и да је један кинески држављанин стао испред фоторепортера, ухватио и почео да му гура фотоапарат, говорећи му да не снима.

Активисти су упућени да се јаве у Дом здравља у Мајданпеку како би им лекари утврдили степен повреда.

Такође, један од запослених у руднику полицији је рекао да, иако су активисти бацали каменице на њихову опрему, она није оштећена.

Три сата касније, патроли су се поново обратили активисти и пријавили да су им радници рудника на путу до кампа истоварили земљу и камење, како не би могли да прођу аутомобилима.

Запослени у руднику су ово потврдили полицији и изјавили да су такву одлуку донели да би спречили активисте да долазе у круг рудника и заштитили своју имовину.

О свему је обавештено Основно јавно тужилаштво у Неготину које је наложило да се, у првом случају, идентификују сви актери догађаја, да се прикупе обавештења како од њих тако и од сведока, да се утврди степен повреда двојице активиста и да се потом поново консултују са тужилаштвом, као и да што се тиче другог и трећег случаја засад нема елемената кривичног дела, а уколико буде нових сазнања да се поново обрате тужилаштву.

Полиција интензивно ради на расветљавању свих чињеница и околности овог догађаја, као и на идентификацији кинеских држављана за које су активисти рекли да су их повредили.