Aktuelno

Marić: Imajući u vidu najavlјene padavine u naredna tri dana, svi subjekti zaštite i spasavanja stavlјeni u stanje pripravnosti

13.05.2019.
MUP

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da su svi subjekti zaštite i spasavanja stavlјeni u stanje pripravnosti i da se, imajući u vidu najavlјene padavine u naredna tri dana, obavlјa dvadesetčetvoročasovni monitoring na svim vodotokovima  u Srbiji. 

„Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri, četiri dana očekuje nas dosta kišnog perioda sa i do 60 litara kiše po kvadratnom metru u pojedinim delovima Srbije“, rekao je Marić i dodao da su tim ciklonom pored Srbije obuhvaćene i Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Prema njegovim rečima, svi subjekti zaštite i spasavanja pripremaju se već deset dana i u narednim danima maksimalno će se pratiti situacija na terenu.

„Sve jedinice Sektora za vanredne situacije, timovi za poplave stavlјeni su u stanje pripravnosti, kao i Žandarmerija, interventne jedince policije, Vojska Srbije i civilna zaštita“, rekao je Marić i ukazao da su u stanju pripravnosti i javna preduzeća za gazdovanje vodama u Vojvodini i Srbiji.

Marić je istakao da će nadležne službe ispratiti situaciju i na kritičnim tačkama imati timove  spremne da, ukoliko bude bilo potrebno, reaguju i spasavaju lјudske živote.

Govoreći o kritičnim tačkama, Marić je rekao da se najavlјuju bujične poplave, ali ne i poplave na velikim rekama, kao i veća količina padavina na teritoriji zapadne i jugozapadne Srbije i Vojvodine.

On je upozorio da može doći do problema u urbanim sredinama, u situacijama  kada kanalizacija ne može da povuče određenu količinu vode i dodao da su nadležne službe i za to spremne.

Marić je podsetio da Sektor za vanredne situacije ima oko 3000 vatrogasaca-spasilaca u redovnom sastavu,  u okviru kojih ima 13 regionalnih timova za spasavanje sa oko 130 pripadnika, što je znatno više lјudi u odnosu na neki raniji period.

„Operativno je devet Specijalizovanih jedinica civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom sa oko 150 pripadnika. Dakle, raspolažemo sa oko 300 lјudi obučenih i potpuno opremlјenih za spasavanje u slučaju poplava i sa oko 90 čamaca“, naveo je Marić.