Aktuelno

"Srbija protiv nasilјa" objavila audio snimak sa sastanka bez dozvole

17.12.2023.
MUP

Povodom audio snimka koji je objavlјen na društvenim mrežama sa sastanka predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavnika koalicije „Srbija protiv nasilјa“, ističemo da predstavnici MUP-a nisu bili obavešteni niti im je od strane predstavnika ove koalicije tražena dozvola za snimanje ovog sastanka.

Stvaranje atmosfere elementarnog poverenja je razlog zbog kojeg nije bilo zabranjeno unošenje mobilnih telefona na sastanak.

Napominjemo da je ovaj sastanak nastavak razgovora započetih pre četiri dana, na zahtev predstavnika koalicije „Srbija protiv nasilјa“, kojem je Ministarstvo unutrašnjih poslova odmah izašlo u susret u nameri da se kroz međusobno uvažavanje i poverenje zajednički preduprede eventualne nepravilnosti, spuste tenzije i spreče potencijalno narušavanje javnog reda i mira.

Snimanjem i objavlјivanjem audio snimka sa sastanka, predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilјa“ grubo su zloupotrebili ukazano poverenje i narušili integritet državne institucije, a ovaj nečastan postupak u javnosti može dodatno podići tenzije tokom izbornog postupka i predstavlјati osnov za nasilne akte.

Neovlašćeno snimanje predstavlјa obeležje krivičnog dela neovlašćeno objavlјivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka iz člana 145. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva sve učesnike izbornih procesa da se ponašaju u skladu sa izbornim zakonima, da ne narušavaju javni red i mir i sačuvaju legalnost i legitimnost ovog procesa.