Актуелно

Резултати акције „Фокус на путу“ Управе саобраћајне полиције

16.10.2023.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, у периоду од 9. до 15. октобра спровели су акцију „Фокус на путу“ у организацији Роадпола и контролисањем 58.056 возача, открили и процесуирали 15.832 прекршаја, од којих је 3.830 возача санкционисано због непрописне употребе мобилног телефона, 94 возача због непрописне употребе аудио-уређаја и 624 пешака због коришћења слушалица у оба уха.

Истичемо да је непрописна употреба мобилног телефона, у широј међународној заједници, препозната као један од главних узрока одвлачења пажње од елемената безбедности у саобраћају, као и да смањена пажња код учесника у саобраћају повећава ризик од саобраћајне незгоде од 4 до 20 пута. 

Такође, према истраживању Агенције за безбедност саобраћаја, око 5 одсто возача користи мобилни телефон на непрописан начин, а припадници Министарства унутрашњих послова су настојали да овом акцијом, кроз бројне апеле и најављивање акције у медијима, превентивно утичу на све учеснике у саобраћају и упозоре их на опасност од одсутности пажње када за време вожње или преласка коловоза непрописно користе мобилни телефон или аудио-уређаје. 

Иначе, од почетка године припадници Управе саобраћајне полиције МУП-а санкционисали су више од 40.000 возача због непрописне употребе телефона и више од 3.000 пешака због непрописне употребе телефона или аудио-уређаја.