Актуелно

Интерпол Гамбије идентификовао и ухапсио осумњиченог за претеће поруке Србији

10.06.2022.
МУП

Министарство унутрашњих послова обавештено је данас од стране Интерполa Гамбије да су извршене провере у вези броја телефона и ИП адресе повезаних са мејл адресама са којих су упућене претње о постављеним експлозивним направама на територији Републике Србије и да је том приликом у Гамбији ухапшен К. Б. из Гамбије који је признао да је слао претеће поруке Републици Србији са своје мејл адресе.

Како се основано сумња у томе је имао помоћ једног студента из Пољске, а у наредном периоду Министарство унутрашњих послова и Тужилаштво за организовани криминал иницираће међународну правну помоћ у циљу идентификације и процесуирања осумњиченог из Пољске.

Истичемо да су идентификоване локације више мејл адреса са којих су стизале претеће поруке о постављеним бомбама са сервиса Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex и да су о свему обавештени наши инострани партнери од којих очекујемо и адекватну реакцију.

Министарство унутрашњих послова утврдило је раније да су претње о постављеним експлозивним направама стизале претежно из Пољске, Гамбије, Ирана, Нигерије, Украјине, Словеније и Русије.

Припадници Министарства унутрашњих послова, такође, расветлили су сваку дојаву о постављеној бомби која је дошла из Србије, брзо пронашли извршиоце и процесуирали их.

Република Србија је мета специјалног рата, али ће издржати све притиске и хакерске нападе, баш као и друге државе које се суочавају са идентичним случајевима претњи о постављеним бомбама.