Актуелно

Ухапшене 3 особе због прања новца, пореске утаје и пореске преваре у вези са порезом на додату вредност

04.09.2021.
MУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције - Одсека у Новом Саду, у сарадњи са Пореском управом Министарства финансија и Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду ухапсили су три особе осумњичене да су малверзацијама стекле противправну имовинску корист у износу од 10.772.900 динара.

Због постојања основа сумње да је учинио кривична дела пореска превара у вези са порезом на додату вредност, пореска утаја и прање новца ухапшен је С. К. (1988), одговорно лице фирме „Тина компани – 2020“ из Старе Пазове, док  се К.С. (1994) и М. С. (1992) терете да су учинили кривично дело прање новца, као и у помагању кривична дела пореска утаја и пореска превара у вези са порезом на додату вредност.

С. К. се сумњичи да је, у намери да себи прибави противправну имовинску корист, у периоду од јуна 2020. године до августа ове године, у договору са К.С. и М. С., у намери да избегне плаћање пореза, доприноса или других прописаних дажбина, надлежној Пореској управи дао лажне податке о стеченим приходима своје фирме, при чему је избегао плаћање пореских обавеза у износу од 2.617.175 динара.

Након тога, С. К. је, како се сумња, извршио конверзију новца који потиче из криминалне делатности у некретнине, у намери да прикрије незаконито порекло имовине.

Осумњиченима је  одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.