Aktuelno

Rebić: Predložićemo uvođenje novog krivičnog dela pripremanje krivičnog dela teško ubistvo u Krivični zakonik

11.02.2019.
MUP

Broj: 104/19
11.  februar 2019. godine

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da će Ministarstvo unutrašnjih poslova predložiti uvođenje novog krivičnog dela pripremanje krivičnog dela teško ubistvo u Krivični zakonik, pre svega u cilјu preventivnog delovanja i sprečavanja dešavanja ovakvih ubistava na ulicama Srbije.

„Želimo da na ovaj način prevaziđemo nedostatke sa kojima se susrećemo u praksi. U ovom trenutku shodno važećoj regulativi, kada imamo određene dokaze da neko priprema ubistvo, za to ga ne možemo procesuirati, već eventualno za neko blaže krivično delo, kao što je nedozvolјeno držanje oružja“ rekao je Rebić, obrazlažući predlog koji MUP priprema.

On je istakao da su spekulacije da bi zbog uvođenja ovog krivičnog dela na stotine građana moglo da završi u pritvoru potpuno apsurdne.

„Policija, nadležna tužilaštva i sudije će hapsiti i određivati pritvor, kao i uvek, samo u slučajevima kada za to postoje konkretni dokazi. U Srbiji je od 2013. godine na snazi tužilačka istraga koja podrazumeva da policijski službenici rade  isklјučivo po nalogu tužioca, prikuplјaju dokaze, tužilac procenjuje te dokaze i na kraju sudija za prethodni postupak donosi odluku o pritvoru, ukoliko smatra da je prikuplјeno dovolјno dokaza“ podsetio je Rebić.

On je podcrtao da će, kao što je to ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i najavio, predstavnici MUP-a sa pomenutim predlogom izaći pred interresornu radnu grupu koja se bavi izradom predloga izmena i dopuna Krivičnog zakonika.

„Ona se sastoji od predstavnika Ministarstva pravde, koji su nosioci izrade predloga, zatim Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlјa, Udruženja tužilaca i sudija, predstavnika advokatske komore, profesora Pravnog fakulteta u Beogradu i nevladinih organizacija. Sasvim sam siguran da ćemo svi zajedno temelјno razmotriti ovaj predlog i da će on, ukoliko procenimo da je to adekvatno, naći mesto u predlogu izmena Krivičnog zakonika, sa kojima će se potom izaći pred Narodnu skupštinu“, rekao je Rebić.