Актуелно

Полиција расветлила скрнављење Споменика вечној ватри

04.01.2021.
ПУ за град Београд

Број: 5/21
4. јануар 2021. године


Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду расветлили су скрнављење Споменика вечној ватри у Рузвелтовој улици и привели двојицу осумњичених.

А. Р. (1998) и седамнаестогодишњи младић се терете да су просули цемент на спомен-обележје и преко ставили канту са поруком „Ослободиоци, не, никад“. Сумња се да су они у ранијем периоду  оштетили и споменике на Калемегдану тако што су их ишарали графитима са порукама мржње и нетрпељивости.

Због постојања основа сумње да је извршио кривично дело подстрекивање на извршење кривичног дела уништење и оштећење туђе ствари, А.Р. је ухапшен и одређено му је задржавање до 48 часова и биће приведен  Првом основном јавном тужилаштву у Београду.

Против седамнаестогодишњег младића биће поднета кривична пријава за кривична дела уништење и оштећење туђе ствари и изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости.

"Радећи за празнике, припадници Министарства унутрашњих послова разрешили су и привели особе које су оскрнавиле Споменик вечној ватри у Београду. Образ наше престонице је поново светао. Поражен сам истином да су починиоци тако млади људи и сви морамо да се запитамо шта треба да урадимо да фашистичко зло не отрује више ни једну младу душу", изјавио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.