Aktuelno

Stanojević: Demantujemo tvrdnje jednih te istih političara koji iznose neistine o masovnom vraćanju migranata iz zemalјa EU

19.10.2020.
MUP

Izjava načelnika Uprave granične policije Milјana Stanojevića:

„Po ko zna koji put prinuđeni smo da demantujemo tvrdnje jednih te istih političara koji već pune tri godine iznose neistine o masovnom vraćanju migranata iz zemalјa EU i njihovom trajnom naselјavanju u Srbiju.

Isti lјudi uporno su najavlјivali i 2017, 2018, 2019. i 2020. godine da se u Srbiji naselјava više od 600.000 migranata, a danas već govore da dolaze i milioni. Svi smo svedoci da se ništa slično nije desilo i da je reč o čistim manipulacijama. 

To štaviše potvrđuje i njihovo današnje saopštenje u kom ističu da je u periodu od četiri godine, od januara 2016. do decembra 2019. godine, 40.349 lica izrazilo nameru da podnesu zahtev za azil u Republici Srbiji, dok je od broja podnetih zahteva na kraju odobreno njih 114.

Već godinama unazad kreatori ovih tvrdnji najpre manipulišu sa namerom da se traži azil i sa samim podnošenjem zahteva za azil, što zapravo na kraju uradi oko tri odsto onih koji su izrazili nameru. Migranti opet i jedno i drugo najčešće koriste da kupe vreme i steknu kakav takav status dok ne napuste Srbiju. Podaci godinama unazad pokazuju da je broj onih koji žele da ostanu u Srbiji statistički zanemarlјiv, jer je naša zemlјa samo tranzitna, a zemlјe Zapadne Evrope krajnja destinacija, za najveći broj njih.

Takođe, njihove apsurdne tvrdnje prate i teorije zavere o tajnim potvrdama i sporazumima o masovnom vraćanju migranata iz zemalјa EU u Srbiju.

Najpre, apsolutno su neistiniti navodi da Srbija može biti deklarisana kao zemlјa prvog ulaska, a potpuno neistiniti novoizmišlјeni navodi o nekakvom tajnom sporazumu sa Nemačkom. I po ko zna koji put smo prinuđeni i da podsetimo da o navodima o radnom aranžmanu sa Austrijom najbolјe govori činjenica da nikada nijedan migrant iz ove zemlјe nije vraćen u Srbiju.

Ono što ovi političari ne mogu da sakriju od građana jeste da se i u ovom trenutku u Srbiji nalazi ukupno oko 6.000 migranata, dakle ni 600.000 ni milioni, kako oni tvrde, što jasno potvrđuje da je reč o potpunim izmišlјotinama“.