Актуелно

Неовлашћена употреба туђег пословног имена и друге посебне ознаке робе или услуга

14.12.2023.
MУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе за технику, Службе за борбу против високотехнолошког криминала, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Београду, Посебним јавним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала, ухапсили су С. Л. (1994), Н. В. (1991) и Б. М. (2001) из Београда због постојања основа сумње да су извршили кривична дела неовлашћена употреба туђег пословног имена и друге посебне ознаке робе или услуга, превара и фалсификовање и злоупотреба платних картица.

Сумња се да су они преварили више грађана тако што су на Фејсбуку организовали наградну игру преко лажне странице Народне банке Србије, користећи њен лого и од учесника тражили податке са платних картица како би учествовањем добили прилику да удвоструче новац који имају на платном рачуну.

Оштећени грађани су им достављали податке о платној картици и стању на рачуну, а они су, како се сумња, новац са тих рачуна пребацивали на налоге за онлајн клађење, а потом га и подизали.

Сумња се да су на тај начин прибавили противправну имовинску корист у износу већем од 20.000.000 динара за колико су и оштетили грађане.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити спроведени надлежном тужилаштву.