Актуелно

Осумњичени за више коруптивних кривичних дела

05.12.2019.
MУП

Београд,

Број: 1067/19

5. децембар 2019. године

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом и Посебним  одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су три особе због постојања основа сумње да су починиле више коруптивних кривичних дела.

Због сумње да су извршили кривично дело недозвољена трговина ухапшени су З.С. (1954) одговорно лице предузећа „НИНИ МД“ д.о.о, В.М. (1986) одговорно лице предузећа „Здравље лек“ д.о.о и Д.Д. (1968) одговорно лице апотеке „Нини“, сви из Ниша. Такође, З.С. се терети да је извршио и кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица, а В.М. кривично дело недозвољена производња.

Како се сумња З.С. је без сагласности стечајног управника „НИНИ МД“, закључио уговор којим је то предузеће уступило своје доспело потраживање од једног привредног друштва, дужника у износу од 16.859.319 динара привредном друштву „Здравље лек“.

Сумња се и да је он прибавио противправну имовинску корист предузећима „НИНИ МД“ и „НИНИ Експерт“ у износу од 90.262.724 динара тако што је продавао топломере као и тестове за трудноћу који нису уписани у Регистар медицинских средстава.

В.М. се сумњичи да је без претходно прибављене дозволе надлежног министарства произвео 155.000 комада лека „Фолнак“ ради даље продаје.  Такође, он се сумњичи и да је без овлашћења за бављење трговином на велико надлежног министарства, продавао тестове за трудноћу и топломере, чиме је прибавио противправну имовинску корист предузећу „Здравље лек“ у износу од  41.416.141 динара.

Д.Д. је осумњичена да је 2016. године продала 37.700 топломера који нису уписани у Регистар медицинских средстава, као и да је на овај начин прибавила противправну имовинску корист апотеци „НИНИ“ у износу од 46.055.074 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова. Они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Вишем јавном тужилаштву у Нишу.