Актуелно

Ухапшени због намештања возачких испита

25.07.2023.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције УКП, у сарадњи са Сектором унутрашње контроле и Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, ухапсили су четири особе због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело злоупотреба службеног положаја и једну особу због истог кривичног дела у помагању.

Ухапшени су М. Ж. (1959) законски заступник Привредног друштва "М&S plus" ДОО Трстеник, М. П. (1964) одговорно лице овог привредног друштва, Љ. М. (1970) и З. М. (1969) полицијски службеници ПУ Крушевац, док је због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја у помагању ухапшен М. М. (1984).

Сумња се да су М. Ж. и М. П. чланови комисије за одржавање теоријског дела возачког испита, као и полицијски службеници Љ. М. и З. М., у току 2022. и 2023. године, ангажовали М. М. да за време полагања теоријског возачког испита, у просторијама "М&S plus", коришћењем HDMI каблова и WIFI мишева, незаконито приступа рачунарима који су повезани на МУП-ову апликaцију и тако решава тестове за полагање возачког испита за А и Б категорију.

Сумња се да су на овај начин 41 кандидату, прекорачивши своја овлашћења, омогућили да положи теоријски возачки испит за А и Б категорију што представља обавезни услов за добијање возачке дозволе.

Такође, сумња се да су од 41 кандидата, њих 31, на описан начин прибављена уверења о положеном возачком испиту, предали надлежним полицијским управама и полицијским станицама на основу којих су добили возачке дозволе. Против њих биће поднете кривичне пријаве у редовном поступку за кривично дело навођење на оверавање неистинитог садржаја.
М. М. и М. Ж. су спроведени тужиоцу, док је М. П, Љ. М, и З. М. одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени у надлежно тужилаштво.