Актуелно

Полицијска управа у Сремској Митровици испунила жељу малом Вукашину

21.11.2018.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Полицијска управа у Сремској Митровици била је, на Светски дан детета, домаћин осмогодишњем Вукашину Пуђи, иначе "малом градоначелнику" Сремске Митровице.

Ученика другог разреда Основне школе "Јован Јовановић Змај" у Мартинцима, који је за "малог градоначелника" изабран на конкурсу "Да сам градоначелник, ја бих..." градске Управе за образовање, културу и спорт, примио је начелник Полицијске управе у Сремској Митровици Ђура Мандић.

Једна од Вукашинових жеља наиме била је да посети Полицијску управу и разгледа возни парк, понајвише јер му је рођени стриц полицајац, са службом у Жандармерији, причао о свом послу.

Радознали осмогодишњак живог темперамента и немирног духа унео је ведро расположење  у нашу установу. У непосредном разговору са начелником Мандићем, Вукашин је исказао и познавање полицијских послова. Како је рекао „осим што хвата оне који краду, полицајац је ту да чува и штити децу и одрасле људе на разне начине".

„Све посете и сви контакти деце и полицијских службеника драгоцени су и изузетно значајни, како би се од раног детињства успоставило и развијало поверење  у полицију. Од великог су значаја сви превентивни пројекти намењени деци и младима које Министарство унутрашњих послова спроводи како у основним, тако и у средњим школама“ рекао је Мандић.

Он је посебно нагласио важност предмета Основи безбедности деце, који је уведен на иницијативу министра Небојше Стефановића. Да подсетимо, предмет похађају ученици четвртог и шестог разреда, а од ове године се реализује и у првим разредима основних школа.

Мали Вукашин је у разговору са начелником испричао да зна да његову школу посећују школски полицајци који су ту да помажу и ученицима и наставницима у решавању разних проблема.

„У школу нам долазе и саобраћајни полицајци, а виђао сам и полицајце који не носе униформу. Они другарима из старијих разреда причају колико су опасни алкохол и дрога, како да користе интернет, шта је другарство, шта није лепо да кажеш и урадиш другарима“ испричао је Вукашин.

Прелиставајући стиховницу - бојанку "За безбедно детињство" коју је добио на поклон, препознавао је и коментарисао ситуације из живота које илуструју безбедан амбијент сваког детета у којем треба да одраста и околности које деца треба да избегавају ако желе да буду заштићена и безбрижна.

Након уручења поклона који је за Вукашина припремила Полицијска управа, малишан је разгледао возни парк и фотографисао се са полицијским службеницима. Иако су му се свидела и патролна и ватрогасна возила, Вукашин је одушевљено рекао да би волео да има саобраћајни мотоцикл кад порасте.