Актуелно

Четири особе осумњичене за кривична дела примање и давање мита

09.11.2018.
МУП

Број: 932/18
9. новембар 2018. године

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом, Посебним одељењем за сузбијање корупције у Краљеву ухапсили су четири особе због постојања основа сумње да су извршиле кривична дела примање и давање мита.

Ухапшени су Г. Р. (1976) одговорно лице дирекције за набавке у „Енергетика“ ДОО Крагујевац због примања мита, Д. Ц. (1970) фактички одговорно лице „Цветковић Коп“ из Свилајнца због давања мита, М. С. (1974) из Крагујевца због примања мита помагањем и З. М. (1960) из Свилајнца, који се терети за кривично дело давање мита посредовањем.

Сумња се да је Г. Р. од Д. Ц. захтевао 350.000 динара како би му омогућио привилегован положај на конкурсу за јавне набавке за изнајмљивање камиона са возачима који је расписало предузеће "Енергетика" и добијање посла на тендеру, што је 10% од процењене вредности те јавне набавке.

Г. Р. је ухапшен након примопредаје 100.000 динара, а сумња се да је новац примио преко помагача М. С. и посредника З. М.

М.С. се сумњичи да је Д. Ц. преносио информације о јавној набавци, ценама и другим понуђачима, док је Г. Р. доставио податке о карактеристикама два камиона као предмета јавне набавке како би прилагодио конкурсну документацију понуђачу Д.Ц. За ове услуге М. С. је, како се сумња, од Г.Р. узео половину од 100.000 динара.

Како се сумња, З. М. је упознао М.С. и Д.Ц. и између њих посредовао у налажењу понуђача за јавну набавку, а потом и у примопредаји новца.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова, након чега ће бити приведени Вишем јавном тужилаштву у Краљеву.