Актуелно

Заплењена већа количина оружја и дроге

02.12.2023.
MУП

Припадници Министарства унутрашњих послова запленили су на територији  Републике Србије већу количину оружја и дроге у међународној акцији  SEE JAD 2023 у оквиру  EMPACT Firearms („Заједнички дани акције Југоисточне Европе 2023“), чији је циљ да се кроз међународну сарадњу служби за спровођење закона широм Европе, а уз подршку Европола, Евроџаста, Фронтекса, Интерпола и других међународних и регионалних организација, допринесе борби против илегалне трговине оружјем, незаконите трговине опојних дрога, трговине људима, кријумчарења миграната, као и борби против високоризичних криминалних група.

У овој акцији која је трајала од 13. до 18. новембра, осим Србије, учествовале су земље Западног Балкана, Молдавија, Украјина, државе Европске уније, као и Турска и Велика Британија. Пуну подршку акцији дале су и међународне и регионалне организације EUBAM, IPA/2019, INTERPOL, PSS-SEE Secretariat, SELEC, UNODC, UNDP SEESAC.

Акција је реализована на основу раније прикупљених обавештајних података, а у току акције лидер је била Шпанија која је руководила оперативним активностима,  док је Европол вршио координацију, прикупљање и размену информација између земаља учесница и њиховим проверама на терену.

Такође, акција је реализована и појачаном контролом на одабраним граничним прелазима од стране полиције и царине, као и сајбер патролама вршеним на различитим веб сајтовима, форумима, друштвеним мрежама, као и на дарк вебу. 

У току акције био је формиран координациони центар у Републици Северна Македонија, у Скопљу, састављен од стране појединих представника полиција држава учесница, који је имао и представника из Управе криминалистичке полиције МУП-а Србије.

Такође, полицијски службеник српске полиције из Управе за технику учествовао је у сајбер патролама.

На територији Србије, у акцији је учествовало укупно 4.368 полицијских службеника МУП-а Србије.

Ухапшено  је  укупно 160  особа од којих 25 осумњичених да су извршили кривична дела у вези са оружјем, 121 за кривична дела у вези са дрогом, 13 особа за недозвољен прелазак државе границе и кријумчарење и једна особа за кривично дело фалсификовање исправе.

Извршена је контрола 22.817 лица, 16.332 возила, 140 претреса станова и других просторија.

Укупно су реализоване 154 заплене и одузето 59 комада ватреног оружја, 4 ручне бомбе, 2 ручна противоклопна ракетна бацача гранате, 2.879 комада муниције различитог калибра, као и 35,3 килограма марихуане, око 180 грама амфетамина,  мања количина хероина, око 91 грам кокаина и 2.830 комада разних таблета.

Такође, спречен је 521 нелегалан улазак ирегуларних миграната на територију Републике Србије, а  пронађено 58 ирегуларних миграната на територији Републике Србије.

У овој акцији учествовали су припадници МУП-а - Управе криминалистичке полиције, Управе граничне полиције, Управе за управне послове, Управе за технику и подручне полицијске управе, као и представници Министарства финансија - Управа царина.

Учествовањем у овој акцији Министарство унутрашњих послова Републике Србије je дало допринос сузбијању криминала како на унутрашњем, тако и на међунaродном плану.