Актуелно

Ухапшено осам особа осумњичених за више коруптивних кривичних дела

10.09.2019.
MУП

Припадници Министарства унутрашњих послова - Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Пореском полицијом и Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, ухапсили су осам особа због постојања основа сумње да су извршили више коруптивних кривичних дела, док се за једном особом трага.

Осумњичени Ж.О. (1971), одговорно лице фирме „Торнадо Шпед“ из Суботице  ухапшен је због постојања основа сумње да је извршио кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, пореска утаја и прање новца.

Због постојања основа сумње да су помогли у извршењу кривичних дела злоупотреба положаја службеног лица и прање новца, ухапшени су и Б.Г. (1980), радница „Торнадо Шпеда“, као и Ј.Ж. (1976), С.Ш. (1975), П.П. (1969), О.Ч. (1961) откупљивачи воћа и поврћа, док је И.М. (1974), фитосанитарни инспектор ухапшена због злоупотребе службеног положаја, а Р.Ђ. (1959), радник ЈКП Чистоћа и Зеленило Суботица ухапшен је због кривичног дела фалсификовање службене исправе.

Сумња се да су Ж.О. са Б.Г., Ј.Ж., С.Ш., П.П., О.Ч., организовао увоз и транспорт воћа из Грчке, а затим, супротно Споразуму о слободној трговини између Републике Србије и Руске Федерације, организовао извоз тог воћа у Русију, правећи фиктивну документацију да воће води порекло од српских произвођача.

Како се сумња, Ж.О. је са рачуна фирме „Торнадо Шпед“ уплаћивао новац на рачун пољопривредних произвођача, за већу количину воћа од оне која је реално испоручена, а они су потом новац враћали Ж.О. и другим пољопривредним откупљивачима.

Сумња се да је на овај начин осумњичени Ж.О. прибавио противправну имовинску корист у укупном износу од 24.706.403 динара и извршио пореску утају у од 11.892.399 динара.

И.М. и Р.Ђ. се сумњиче да су помогли Ж.О. у фалсификовању документације и омогућили му да прода нектарине, враћене из Русије, које су по решењу Фитосанитарне инспекције требало бити уништене због неисправности.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду.

Кривичном пријавом је обухваћен и четрдесеттрогодишњи мушкарац, откупљивач воћа и поврћа, за којим се интензивно трага.

Такође, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело прање новца, по налогу надлежног тужилаштва биће поднета кривична пријава и против 25 пољопривредних произвођача.