Актуелно

Од почетка године 15 пешака погинуло у саобраћајним незгодама које су се догодиле на пешачким прелазима

08.12.2022.
МУП

Током претходног дана у Републици Србији догодило се шест саобраћајних незгода, у којима су оборени пешаци приликом преласка коловоза на пешачком прелазу, од којих се пет догодило у Београду, а једна у Крагујевцу.

У наведеним незгодама, погинуо је двадесетшестогодишњи мушкарац, једно дете старости дванаест година задобило је тешке телесне повреде опасне по живот, док су још два пешака задобила тешке телесне повреде, а три, лаке телесне повреде.

Све саобраћајне незгоде догодиле су се у ноћним условима, односно у условима смањене видљивости.

Министарство унутрашњих послова упозорава да је од почетка ове године 15 пешака погинуло, а 750 повређено у саобраћајним незгодама које су се догодиле на пешачким прелазима. 

С обзиром да је ово период године када у саобраћајним незгодама страда највећи број пешака, апелујемо на возаче да повећају опрезност и да смање брзину кретања возила у зонама пешачких прелаза, како би могли безбедно да зауставе возило и пропусте пешаке.

Апелујемо и на пешаке да коловоз прелазе искључиво након што се увере да то могу учинити на безбедан начин, укључујући и прелазак на пешачком прелазу.

Полицијски службеници Управе саобраћајне полиције ће у наредном периоду интензивирати контроле брзине кретања возила у зонама пешачких прелаза, како би се унапредила безбедност пешака.