Актуелно

Ковачевић: Предлог за увођење новог кривичног дела припремање кривичног дела тешко убиство

11.02.2019.
МУП

Број: 106/19
11. фебруар 2019. године

Дејан Ковачевић, начелник Управе криминалистичке полиције МУП-а Србије, изјавио је данас да су полицијски службеници са дугогодишњим искуством, након анализе ефеката рада и могућих превентивних мера које би допринеле спречавању извршења кривичних дела на територији Србије, израдили предлог за увођење новог кривичног дела припремање кривичног дела тешко убиство.

„Сматрамо да је то у циљу веће безбедности грађана Србије. Уколико се прикупе докази који указују да су одређено лице или криминална група припремали ово кривично дело, иста треба да буду оштрије кажњена него што је то сада случај. Иако су имали намеру да изврше тешко убиство, али су благовремено спречени од стране истражних органа, овакви извршиоци се сада могу једино процесуирати за блажа кривична дела, што подразумева и блаже санкције“ каже Ковачевић.
    
Он наводи да тренутна пракса показује да припадници криминалних група, који су откривени у припреми убиства могу одговарати рецимо за недозвољено ношење оружја или држање експлозива, што их махом не одвраћа од њихове намере да то убиство на крају и изврше.

Начелник УКП-а оценио је као потпуну бесмислицу наводе да ће на стотине грађана завршити у притвору на основу оперативних сазнања.

 „Према нашем законодавству надлежно тужилаштво води истрагу, а то значи да полицијски службеници поступају искључиво у складу са захтевом тужилаштва, по чијем налогу се прикупљају и докази за кривично дело. Уколико наш предлог буде усвојен и у случају припреме тешког убиства сви прикупљени докази морају јасно и недвосмислено указивати да се ради баш о припреми тешког убиства“ рекао је Ковачевић.
 
Он је такође подсетио да је даље на судијама да на основу прикупљених доказа одлуче да ли постоји основ за притвор.

„Сматрамо да је реч о предлогу који ће допринети спречавању извршења оваквих тешких дела и представници МУП-а ће, као што је то министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и најавио, са овим предлогом изаћи пред интерресорну радну групу, која се бави израдом предлога измена и допуна Кривичног законика. Очекујемо да га у сарадњи са колегама из других професија, са којима смо у овој групи, размотримо и уврстимо у предлог измена Кривичног законика, а зарад остваривања нашег заједничког циља - сузбијања криминала и веће безбедности наше земље“ рекао је Ковачевић.
 
Он је подсетио да се поменута интерресорна група састоји од представника Министарства правде, који су носиоци израде предлога, Министарства унутрашњих послова, Министарства здравља, Удружења тужилаца и судија, представника адвокатске коморе, професора Правног факултета у Београду и невладиних организација.